IC vlaky sa v prvý deň súboja s RegioJetom zaplnili spolovice

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) je spokojná s prevádzkou svojich expresných InterCity (IC) vlakov v nedeľu 14. decembra.

16.12.2014 15:40
debata (6)

„Priemerná obsadenosť IC vlakov dosahovala približne 50 %,“ informovala v utorok riaditeľka odboru komunikácie ZSSK Jana Morháčová. Neuviedla, koľko cestujúcich IC vlaky previezli v prvý deň priamej konkurencie štátneho dopravcu so súkromným RegioJetom na hlavnej domácej železničnej trati medzi Bratislavou a Košicami.

„Najvyťaženejšie boli popoludňajšie spoje z východného Slovenska do Bratislavy. Vybrané IC vlaky ZSSK majú vyššiu kapacitu sedadiel ako súpravy súkromného dopravcu,“ uviedla Morháčová. Všetky vlaky štátneho dopravcu podľa nej prišli do cieľa bez meškania. „Všetky vlaky súkromného dopravcu meškali v cieľovej stanici od ôsmich do 48 minút. Ani jeden nešiel v zmysle deklarovaného cestovného poriadku,“ dodala.

ZSSK vypravila v nedeľu, keď začal platiť nový cestovný poriadok na železniciach, šesť spojov IC vlakov. Dva z Bratislavy do Košíc, tri z Košíc do Bratislavy a jeden aj z Humenného cez Prešov do Bratislavy.

RegioJet už v pondelok informoval, že vo vlakoch medzi Bratislavou a Košicami v prvý deň súboja so štátnym dopravcom prepravil spolu 2 290 cestujúcich. Neuviedol, nakoľko bola celková kapacita vlakov obsadená, ale podľa odhadov mohla dosiahnuť zhruba 70 %. Privátny dopravca sa pritom sám označil za jednoznačného víťaza. RegioJet v nedeľu vypravil spolu šesť spojov, tri z Bratislavy do Košíc aj opačne, vlaky podľa dopravcu boli v špičke vypredané. Súkromný prepravca priznal viaceré nedostatky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #RegioJet #ZSSK #IC vlaky