Časť obcí zachránia lesníci

Desiatky podhorských obcí nezostanú napokon po radikálnom opatrení poslancov paralyzované.

16.12.2014 11:00
debata

Parlament zaviedol od decembra radikálny strop pre daň z lesnej pôdy a mnohé obce prišli bez prechodného obdobia o hlavný zdroj príjmov. Keď denník Pravda poukázal na to, že viacerí poslanci ani nevedeli, čo odhlasovali, strop sa v parlamente následne zmiernil, čo však problém stále úplne neriešilo. Napokon sa výpadky v rozpočtoch obcí rozhodli nahradiť štátne Lesy SR.

Peniaze od lesníkov môžu obce využiť na rozbité cesty, na ktorých opravu doteraz v niektorých prípadoch nedostávali od lesníkov ani euro. Problémy s lesníkmi, ktorí ťažia drevo, prevážajú ho po miestnych komunikáciách a zbavujú sa zodpovednosti za škody, mali najmä menšie podhorské obce.

Problém však môžu mať aj obce, ktorých rozpočet narazí na limit pri daniach za ornú pôdu. Tu riešenie stále nie je na stole. Do budúcnosti je riešením spájanie obcí, ale na to nedostali niektoré obce po radikálnom škrte poslancov žiaden čas.

„Vďaka medializácii sa veci pohli k lepšiemu. Je to príjemná správa pre naše malé obce s veľkým katastrálnym územím a nízkym počtom obyvateľov. Plocha lesných pozemkov zaberá u nás vyše 80 percent katastrálneho územia a výpadky miestnych daní naozaj nemáme čím a ako nahradiť. U nás by išlo o kompenzáciu škôd v sume približne 15-tisíc eur, ktoré nám aj po úpravách v rozpočte chýbajú na rok 2015,“ hovorí starosta obce Motyčky v Banskobystrickom kraji Maroš Lacko.

Finančné straty po zavedení limitu na dane aktuálne dosahujú v niektorých prípadoch až polovicu z celkových príjmov obcí. Po novom môžu totiž starostovia a primátori zvýšiť daň za lesné pozemky len do hranice 2,5 percenta. V minulosti mali nastavené tieto dane priemerne na úrovni od 7 až do 30 percent. Základom dane z pozemkov je hodnota pozemku bez porastov, určená vynásobením výmery pozemkov v m2 a hodnoty pôdy za 1 m2. Hodnota pôdy za m2 je uvádzaná v prílohe zákona o miestnych daniach.

Napríklad obec Turecká opatrením poslancov utrpí a kompenzáciu nedostane, keďže stratí pri dani za ornú pôdu. „Schválenou úpravou v porovnaní s predchádzajúcim obdobím nastavenia jednotlivých daní nám vznikol rozdiel vo výške takmer 10-tisíc eur, čo je pätina ročného rozpočtu obce. Bezpochyby to spôsobuje vážny problém, ktorý musíme znášať na úkor služieb a rozvoja obce,“ sťažuje sa starosta obce Turecká Ivan Janovec.

Dane pritom ani doteraz nemali v obci Turecká nastavené privysoko. Na ornú pôdu na úrovni 5 percent, pri lesnej pôde bola hranica 2,5 percenta. Pri ornej pôde môžu obce po novom mať sadzbu dane len do 1,25 percenta. Obci Turecká so 152 obyvateľmi pritom prichádzajú zo štátu podielové dane vo výške 20-tisíc eur ročne, z toho takmer polovicu vracajú štátu na odvodoch a daniach.

Na rozdiel od Tureckej iným obciam štát spôsobené výpadky aspoň čiastočne kompenzuje. Štátny podnik Lesy SR má zmeniť interný predpis, podľa ktorého doteraz poskytovali prostriedky na obnovu poškodeného majetku, teda ciest v obci, len v prípade, ak sadzba dane za lesnú pôdu bola nižšia ako dve percentá. „Keďže sa presadila maximálna sadzba dane na 2,5 percenta, peniaze budú poskytovať všetkým obciam, ktoré budú mať oprávnené nároky. Možno bude treba pred začiatkom ťažby vytvoriť pasport, v akom stave sú miestne komunikácie. Po skončení ťažby a odvozu dreva bude treba urobiť nový pasport formou fotodokumentácie,“ povedal predkladateľ návrhu poslanec Ľubomír Petrák (Smer).

Štátnym lesom vláda zvýši rozpočet na opravy poškodených ciest. Doteraz na to Lesy SR ročne vyčleňovali 600-tisíc eur. „Mimoriadny fond plánujeme zvýšiť až do výšky 1,5 milióna eur, samozrejme, podľa možností vyplývajúcich zo zostatku financií po zdanení zisku, odvodu do štátneho rozpočtu a naplnení zákonných fondov,“ odkázal hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek.

Faktom však zostáva, že len necelá polovica lesov v krajine je vo vlastníctve alebo v správe slovenských štátnych lesov. Tam, kde to tak nie je, bude odškodné otázkou rokovaní. „Adekvátne riešenia sa dajú nájsť úpravou cestného zákona, podľa ktorého je potrebné uviesť cesty do pôvodného stavu. Bude treba tiež zaviesť prísne sankcie. Dnes sú na úrovni niekoľko tisíc eur. Ak poškodí cestu za 100-tisíc eur, dostane pokutu 5-tisíc eur a to je neadekvátne,“ avizuje Petrák.

Petrák tvrdí, že limit na ornú pôdu zasiahne z takmer tritisíc obcí na Slovensku „iba“ 110. Pritom 78 obcí bude mať výpadok na dani z ornej pôdy menší ako dvetisíc eur ročne. V prípade nového limitu na daň z lesnej pôdy hovorí o 33 obciach, z ktorých 10 príde pre nižšiu daň v rozpočte o viac ako 10-tisíc eur ročne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #obce