Projekt plynovodu South Stream sa ešte nekončí

Pre nás pri projektoch takého rozsahu ako je South Stream je kľúčové rešpektovanie európskych pravidiel, hovorí podpredsa Európskej komisie Maroš Šefčovič.

12.12.2014 13:45
Maroš Šefčovič, EÚ, Brusel, eurokomisár Foto: ,
Projekt South Stream bol pozastavený aj pre problémy s verejným obstarávaním, hovorí Maroš Šefčovič.
debata (103)

Plynovod South Stream, ktorý mal ísť z Ruska po dne Čierneho mora do Bulharska a ďalších európskych krajín, označovali niektorí analytici ako hrozbu pre Slovensko. Kapacita prepravnej siete idúcej cez naše územie z Ukrajiny by totiž po jeho dokončení mohla ostať nevyužitá. Iní ho považovali za ekonomický nezmysel. Ruská federácia napriek tomu investovala do projektu miliardy. Mohol by totiž priniesť dostatok plynu pre krajiny od Balkánu až po Taliansko. Právne výhrady proti South Streamu odznievali aj zo strany samotnej Európskej komisie. Situácia sa skomplikovala natoľko, že ruská strana oznámila koniec plynovodu. O aktuálnej situácii okolo plynovodu South Stream hovorí Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie zodpovedný za energetickú úniu.

V utorok ste mali pracovný obed s ministrami Bulharska, Chorvátska, Talianska, Rakúska, Rumunska, Grécka a Slovinska, čiže so zástupcami krajín, cez ktoré mal ísť plynovod South Stream. Na čom ste sa dohodli?
Dohodli sme sa na tom, že budeme naďalej hľadať nové varianty pre zabezpečenie energetickej bezpečnosti a dodávok plynu pre krajiny juhovýchodnej Európy, pre krajiny Balkánu. Vytvoríme pracovnú skupinu na vysokej úrovni, ktorá by mala posúdiť všetky možné varianty a vytvoriť akýsi nový plán pre túto oblasť. Zároveň oznámenie o ukončení projektu South Stream zaznelo len na tlačovej konferencii. Do rokovania, ktoré som absolvoval s ministrami energetiky týchto krajín, ani jedna z krajín nebola oficiálne notifi kovaná o takomto rozhodnutí. Pokiaľ máme správne informácie, neboli notifi kované ani firmy, ktoré boli členmi konzorcia na vybudovanie tohto projektu. Takže okrem tejto prvej časti sme sa dohodli aj na tom, že vzhľadom na to, že Európska komisia mala mandát na rokovanie s ruskou stranou o tom, za akých okolností by bolo možné takýto projekt postaviť, aby som sa pokúsil vyjasniť postup Ruskej federácie k tomuto oznámeniu. O to sa, samozrejme, pokúsim a momentálne hľadáme termín, kedy by sme sa mohli najskôr telefonicky spojiť s ministrom energetiky Alexandrom Novakom, prediskutovať túto otázku a na základe toho sa potom rozhodnúť, ako postupovať v tejto záležitosti ďalej.

Čiže momentálne neviete povedať, či plynovod bude, alebo nebude? Po ruskom oznámení o konci výstavby plynovodu sa predseda Európskej komisie Jean–Claude Juncker vyjadril, že by sa projekt mohol uskutočniť.
V prvom rade je to otázka na Ruskú federáciu, lebo Rusi s týmto oznámením prišli bez nejakého bližšieho vysvetlenia. Jednak k tým krajinám, cez ktoré táto plynovodná sústava mala smerovať, a bez nejakého bližšieho vysvetlenia k firmám, konzorciu, ktoré sa malo na budovaní tohto projektu podieľať.

Ruská strana, ktorá do projektu už investovala miliardy dolárov, sa podľa medializovaných informácií odvolávala na európsku stranu, že tá projekt nechce.
Oni povedali, že končia projekt. Povedali, že s projektom končia a možno k tomu procesu, ktorý tomu predchádzal, tak je potrebné pripomenúť, že od začiatku bolo zo strany Európskej komisie, ktorá mala jednoznačný mandát od všetkých členských krajín, cez ktoré mal South Stream prechádzať, zdôrazňované to, že projekt takéhoto rozsahu musí rešpektovať európske pravidlá. Hlavne čo sa týka postavenia na trhu a rešpektovania pravidiel pre hospodársku súťaž. Nám išlo o to, aby sa projekt takéhoto rozsahu riadil jednoznačne týmito pravidlami. Bola dokonca vytvorená pracovná skupina na expertnej úrovni, kde sa hľadalo riešenie, na akej úrovni by mohol byť projekt kompatibilný s európskou legislatívou. K ukončeniu rokovania na tejto úrovni došlo pred letnou prestávkou, vtedy, keď sa ruská strana obrátila so sťažnosťou na Svetovú obchodnú organizáciu, kde spochybnila platnosť európskej legislatívy pre takéto projekty. Čo, samozrejme, ukončilo rokovania. Od tohto momentu jediný oznam, ktorý sme v tejto otázke počuli, bolo až stanovisko prezidenta Ruskej federácie na tlačovej konferencii v Turecku.

Čiže nevidíte to ako definitívny koniec projektu?
Myslím si, že to je otázka, ktorú ja položím ruskej strane, lebo jediná informácia, ktorú momentálne mám, je stanovisko ruskej strany na tlačovej konferencii. Túto otázku sa preto pokúsim prediskutovať a vyjasniť. S tým, že pre nás pri projektoch takého rozsahu je kľúčové rešpektovanie európskych pravidiel, tak ako každá iná firma, ktorá podniká na území Ruskej federácie, musí rešpektovať ruský zákon.

Čo by sa muselo stať, aby sa projekt South Streamu znovu rozbehol?
Musel by sa prevádzkovať tak, ako sa prevádzkujú mnohé iné plynovodné siete v Európe. Máme tu projekt Nord Streamu, máme tu projekty, ktoré realizujú dodávky z Nórska, projekty, ktoré realizujú dodávky plynu z Alžírska. A všetky tieto projekty rešpektujú európske právo. Čiže máme jednoznačnú právnu matricu, podľa ktorej sa takýto projekt dá v rámci Európskej únie budovať. Európske právo platí a zo strany Európskej komisie bola poskytnutá takisto expertná rada, ako tento projekt zrealizovať tak, aby bol kompatibilný s európskymi pravidlami. Evidentne zo strany Ruskej federácie to nebolo dostatočne oceňované a nakoniec sa rozhodli obrátiť sa na Svetovú obchodnú organizáciu so sťažnosťou.

Bulharsko pozastavilo projekt na žiadosť komisie. Potom dostali Bulhari odpoveď, že investície neuhradíte. Vedeli by ste povedať, koľko išlo na projekt peňazí z Bulharska a koľko zo strany Európskej únie?
Týmito číslami nedisponujem, bulharská strana však pozastavila projekt z toho dôvodu, že bolo jednoznačne poukázané na to, že dochádza k porušeniu európskeho práva pri realizácii projektu a jeho celkových parametrov. Boli tam aj problémy s verejným obstarávaním. Keďže sa začalo klasické konanie pre porušenie zmluvy, bulharská strana pristúpila k obstarávaniu tohto projektu a tak vtedajšia, ako aj súčasná vláda jednoznačne deklarovali, že tiež majú záujem o realizáciu tohto projektu jedine v prípade, že bude rešpektovať európske pravidlá. A o to nám všetkým ide, o to sme sa snažili, ale došlo k jednoznačnému vyjadreniu zo strany Ruskej federácie.

Podľa vás je nový plynovod vôbec potrebný? Niektorí analytici tvrdia, že plynu je momentálne v Európe na trhu prebytok a projekt South Streamu vnímajú ako ekonomicky nezmyselný.
Pokiaľ ide o situáciu energetickej bezpečnosti, najlepším informačným zdrojom o tom, ako sa s touto otázkou vysporiadať, bol posledný záťažový test zásobovania jednotlivých krajín plynom. V podstate išlo o to, aby sme sa vyhli dramatickým scenárom, ktoré sme zažili aj na Slovensku v roku 2009. Z jednej strany tento záťažový test potvrdil, že sme na situáciu oveľa lepšie pripravení ako predtým, čiže taký scenár, aký bol v Európe v roku 2009, by nám už nemal hroziť. Tie investície, ktoré sme urobili do rôznych rezerv a prepojení či skvalitnenie kapacít plynových zásobníkov nám dávajú oveľa lepšiu bezpečnosť. Tento test však potvrdil aj to, že pokiaľ ide o zraniteľnosť, tak sú práve krajiny juhovýchodnej Európy zraniteľnejšie ako krajiny strednej alebo západnej Európy. Budeme musieť zrealizovať dodatočné projekty, aby sa tieto krajiny dostali na rovnakú úroveň energetickej bezpečnosti, ako je na tom západná či stredná Európa.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #South Stream