Cena ropy po rokoch klesla pod 60 dolárov za barel

Cena americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) sa vo štvrtok prvýkrát za päť rokov prepadla pod psychologicky dôležitú hranicu 60 dolárov za barel. Ceny ropy tlačia nadol obavy z previsu ponuky nad dopytom. Ropa WTI už od júna zlacnela o približne 45 percent, píše agentúra Reuters.

11.12.2014 22:29
debata (52)

Za tohtoročný prepad cien ropy sú zodpovedné hlavne vysoké dodávky suroviny na trh, ktoré sú dôsledkom rozmachu ťažby z bridlicových ložísk v Spojených štátoch. K poklesu prispievajú aj obavy ohľadom vývoja dopytu v Európe a v Ázii.

Cena ropy WTI vo štvrtok klesla o viac než dolár na 59,85 dolára za barel. Severomorská ropa Brent zlacnela o pol dolára na 63,74 dolára za barel. WTI a Brent sú hlavnými typmi ropy obchodovanými na svetovom trhu.

Saudská Arábia koncom novembra zablokovala snahy niektorých menej vplyvných členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o zníženie ťažobného limitu, ktoré by podporilo ceny. Tento krok posilnil špekulácie, že Rijád chce pomocou nízkych cien zastaviť prudký rast ťažby ropy v USA.

OPEC tento týždeň predpovedal, že dopyt po jeho rope v budúcom roku dosiahne 28,92 milióna barelov denne. To je o 280 000 barelov denne menej, než organizácia predpokladala v predchádzajúcej prognóze. Dopyt by podľa nového odhadu mal byť o viac než jede milión barelov denne nižší ako je súčasná produkcia kartelu.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC