Fico je za výpoveď zmluvy prenájmu Gabčíkova, štát to môže stáť milióny eur

Výpoveď zmluvy o prenájme gabčíkovskej elektrárne je najlepší spôsob, ako ju dostať do rúk, vysvetľoval premiér Robert Fico poslancom, prečo sa štát rozhdol vypovedať zmluvu so Slovenskými elektrárňami. Štátu zostane celý zisk elektrární, ale odškodnenie pre Slovenské elektrárne podľa analytikov môže dosiahnuť stovky miliónov eur.

11.12.2014 15:49
Vodná elektráreň Gabčíkovo Foto:
Vodná elektráreň Gabčíkovo
debata (95)

Vypovedanie zmluvy o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo so Slovenskými elektrárňami je podľa predsedu vlády Roberta Fica momentálne najlepší a najefektívnejší spôsob prevzatia vodnej elektrárne Gabčíkovo. Vyhlásil to v rámci štvrtkovej hodiny otázok v Národnej rade SR. Tvrdí pritom, že vláda Slovenské elektrárne a ich talianskeho vlastníka Enel upozorňovala, že neplnia zmluvné povinnosti, náprava však podľa neho nenastala.

Predseda vlády, ktorý počas svojho štvrtkového príspevku v parlamente premenoval Slovenské elektrárne na Talianske elektrárne, zopakoval poslancom hlavné dôvody, pre ktoré sa štát rozhodol zmluvu s elektrárňami vypovedať. Prvým dôvodom je podľa neho neposkytovanie relevantných údajov potrebných pre výpočet podielu Vodohospodárskej výstavby na výnosoch z predaja elektriny z Gabčíkovskej elektrárne. Druhým dôvodom je podľa neho fakt, že Slovenské elektrárne pod vedením talianskeho manažmentu nepripravili žiadne plány rekonštrukcie a generálnych opráv spomínanej vodnej elektrárne.

Tretím dôvodom je, že taliansky Enel si neplní povinnosť platiť ročne Vodohospodárskej výstavbe, ktorá spravuje celé Vodné dielo Gabčíkovo, 5 miliónov eur, ktoré majú ísť na údržbu vodného diela súvisiacu s prevádzkou gabčíkovskej vodnej elektrárne. Enel totiž podľa Fica túto platbu spochybňuje a dokonca požiadal slovenskú stranu o vrátenie doteraz uhradených 43 mil. eur.

Slovenské elektrárne všetky výhrady predsedu vlády o údajnom porušovaní zmluvy o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo odmietajú. Podľa hovorkyne spoločnosti Janky Burdovej Slovenské elektrárne vždy konali v súlade s požiadavkami a dohodami manažmentu elektrárne. Ako dodala, očakávajú oficiálne oznámenie výpovede a nevylúčila, že podniknú právne kroky na ochranu svojich práv.

Vodohospodárska výstavba, ktorá pôsobí pod ministerstvom životného prostredia, predložila koncom augusta tohto roka vláde správu, podľa ktorej Slovenské elektrárne nedodržujú zmluvu o prenájme gabčíkovskej elektrárne. „Slovenské elektrárne si neplnia povinnosti vyplývajúce zo zmluvy, na základe čoho dochádza v súčasnosti k viacerým problémom spojeným s prevádzkou Vodnej elektrárne Gabčíkovo, v dôsledku ktorých vzniká pre náš podnik škoda,“ uviedla v správe Vodohospodárska výstavba.

Podľa štátneho podniku sú problémom platby zo strany Slovenských elektrární, ktoré majú za prenájom vodnej elektrárne na Dunaji platiť. Vodohospodárska výstavba sa sťažuje na neposkytovanie potrebných informácií zo strany Slovenských elektrární. Vodohospodárska výstavba dokonca tvrdí, že Slovenské elektrárne môžu ohroziť bezpečnú prevádzku vodnej elektrárne. Štátnemu podniku sa totiž nepáči, že elektrárne stále nevykonali generálnu opravu turbín. Slovenské elektrárne vtedy všetky obvinenia zo strany štátneho podniku odmietli.

Zmluvu o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo podpísali v marci 2006, teda ešte pred samotným ukončením privatizačného procesu, štátny podnik Vodohospodárska výstavba a Slovenské elektrárne. Podpisom zmluvy získali elektrárne právo prevádzkovať gabčíkovskú elektráreň na obdobie 30 rokov. Táto zmluva sa však nepozdávala nastupujúcej prvej Ficovej vláde, ktorá ju v roku 2007 napadla na súde s tým, že ju chcela zrušiť. Doteraz je na súdoch podaných v tejto veci celkovo dvanásť súdnych sporov.

Odstúpenie od zmluvy môže vyjsť na stovky miliónov

Odstúpenie od zmluvy o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG), ktorú Slovenské elektrárne podpísali so štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba v roku 2006 v rámci procesu predaja 66-percentného podielu elektrární talianskej spoločnosti Enel, môže vyjsť štát veľmi draho. V odborných kruhoch sa hovorí až o stovkách miliónov eur. Štátna Vodohospodárska výstavba totiž už poslala list slovenskému dominantnému výrobcovi elektriny, v ktorom sa odvoláva na článok zmluvy o možnosti odstúpenia od zmluvy bez udania dôvodov. Podľa tohto článku sa tak automaticky spustil mechanizmus na odškodnenie Slovenských elektrární, uviedla spoločnosť.

„Možnosť odstúpiť od zmluvy o prevádzke (bez udania dôvodov – pozn. red.) je zakotvená priamo v jej texte. Avšak štát je v takomto prípade povinný odškodniť spoločnosť Slovenské elektrárne a my si tento nárok uplatníme,“ informovali elektrárne.

Výšku odškodnenia sa v súčasnosti elektrárne neodvážili odhadnúť. Tú stanoví až audítor na základe predpokladaného ušlého zisku, ktorý mohli elektrárne získať počas trvania zmluvy. Zmluva bola podpísaná v roku 2006 na obdobie tridsiatich rokov. Vodná elektráreň pritom prejde do rúk štátu od marca budúceho roka.

Premiér už minulý týždeň, keď ohlásil zámer štátu odstúpiť od zmluvy, uviedol, že sa prípadných sankcií či medzinárodných arbitráží zo strany Slovenských elektrární neobáva. "My sme prijali rozhodnutia, aj pokiaľ išlo o zisky zdravotných poisťovní. My si myslíme, že máme absolútne právo na vypovedanie tejto zmluvy a myslíme si, že akékoľvek pokusy talianskej spoločnosti Enel o akúkoľvek náhradu škody budú neúspešné,“ povedal pred týždňom Fico.

Fico takisto nedávno uviedol, že pre štát je to výhodná pozícia. Ak by aj musel nahradiť Slovenským elektrárňam stratený zisk, tak to nebude viac, než čo by Slovenské elektrárne dostali, keby zmluva naďalej platila.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Vodná elektráreň Gabčíkovo