Ruský Rosatom dodá Indii 12 jadrových reaktorov

Ruský štátny podnik Rosatom dodá v najbližších dvadsiatich rokoch do Indie 12 jadrových reaktorov pre miestne elektrárne.

11.12.2014 12:25
debata (85)

Podľa agentúry Reuters to vyplýva z dohody o posilnení spolupráce v oblasti jadrovej energetiky, ktorú vo štvrtok obe krajiny podpísali pri príležitosti návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Indii.

V Indii, kde je vysoký dopyt po energii, Rusko v súčasnosti buduje jadrovú elektráreň Kudankulam so štyrmi reaktormi. Jeden reaktor s výkonom 1000 megawattov v tejto elektrárni, ktorá sa nachádza v provincii Tamilnádu, už funguje. Druhý by mal byť uvedený do prevádzky v roku 2015.

Putin sa snažil presvedčiť predstaviteľov Rosatomu, aby firma zásadne zvýšila počet reaktorov pre Indiu, pričom hovoril o ďalších až 25 reaktoroch. Podľa indických predstaviteľov by v elektrárni Kudankulam malo byť postavených celkovo šesť reaktorov. Ďalšie budú nasledovať v lokalite, o ktorej ešte nebolo rozhodnuté.

Putin priletel do Indie v stredu večer s cieľom oživiť ochladené vzťahy medzi Moskvou a Dillí.

Cesta ruského prezidenta do Indie prichádza v čase ukrajinskej krízy – šéf Kremľa vyhľadáva starých priateľov a zákazníkov, poznamenala agentúra DPA. Podľa indických médií je pripravených dvadsať zmlúv o užšej spolupráci, ktoré sa okrem jadrovej energetiky týkajú tiež zbrojného priemyslu, okrem iného predaja vojenských lietadiel. Rusko a India sú v tejto oblasti síce tradičnými partnermi, Dillí sa ale kvôli nedodržiavaniu termínov a problémom s náhradnými dielmi začalo obracať na Západ.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Rusko #India