Kamionisti chystajú na piatok symbolické jazdy po Bratislave

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) bude v piatok organizovať symbolické jazdy po Bratislave. Chce tak upozorniť na neplnenie záväzkov vlády, resp. ministerstva dopravy z marca tohto roku.

10.12.2014 16:12
debata (11)

Autodopravcom sa nepáči najmä to, že nebola splnená ich zásadná požiadavka, aby sa daň z motorových vozidiel dostala na štandardnú úroveň ako v Českej republike.

„Jazdy budú pokojné, legálne a v súčinnosti polície. Symbolickosť spočíva v tom, že bude zapojených len zopár autobusov a ťahačov bez návesov, a to v záujme nenarušenia plynulosti premávky, či obmedzovania práv občanov,“ informoval v stredu podpredseda UNAS Róbert Huran.

Jazdy podľa neho začnú v piatok po 14:00 z parkoviska Zlaté piesky v smere do Bratislavy a skončia pred dopravnou špičkou. Jazdy sa budú na pár minút prerušovať na parkoviskách obchodných centier, kde bude umožnené nahliadnutie do vozidiel. „Aj takouto pokojnou formou chceme spestriť deťom a občanom toto hektické predvianočné obdobie a poukázať na vážne problémy v doprave,“ dodal Huran.

Prezident SR Andrej Kiska svojím podpisom odobril zákon o dani z motorových vozidiel. Nevyhovel tak žiadosti UNAS na vrátenie zákona do parlamentu na opätovné prerokovanie. Autodopravcovia argumentovali vyšším zaťažením motorových vozidiel než je v okolitých krajinách a tiež vyššou daňou v prípade starších vozidiel. Od začiatku budúceho roku bude daň z motorových vozidiel vyberať štát namiesto samosprávnych krajov, ktorým preto bude tento výpadok kompenzovať navýšením príjmov z podielových daní. Sadzby dane z motorových vozidiel na rozdiel od súčasnosti budú jednotné na celom Slovensku a pri ich výške bude zohrávať úlohu ekologickosť vozidla a jeho vplyv na životné prostredie.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #UNAS