Vlaky pôjdu od nedele po novom, začne platiť nový grafikon

Od nedele 14. decembra vstúpi do platnosti nový cestovný poriadok vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. (ZSSK).

09.12.2014 12:31
debata

Na koľajniciach pribudne 105 nových vlakových spojení, čo predstavuje navýšenie dopravy o vyše 5 %. Ako v utorok informovala riaditeľka odboru komunikácie ZSSK Jana Morháčová, celkovo tak spoločnosť realizuje vyše 1 600 vlakov.

Pozrite si zmeny vo vlakovej doprave od nedele 14. 12. 2014. Na stránkach Železničnej spoločnosti nájdete nový vlakový cestovný poriadok 2014/2015

Dôvodom navýšenia dopravy je rozšírenie kapacity vlakov po zvýšení záujmu verejnosti po zavedení bezplatnej dopravy pre študentov a dôchodcov od 17. novembra 2014. Kým prvé týždne po zavedení bezplatnej dopravy sa ZSSK sústredila na zvýšenie kapacity vlakov prostredníctvom pridávania vozňov do súprav, s novým cestovným poriadkom sa reálne zahusťuje doprava o nové spoje. „Kapacita zásadne narastie,“ uviedol generálny riaditeľ ZSSK Pavol Gábor.

Denne tak pribudne v diaľkovej doprave takmer 10 tisíc a v prímestskej doprave 15 tisíc miest na sedenie. Pridané vlaky sú rozdelené na celé Slovensko, do všetkých ôsmich krajov, pričom polovica navýšenia smerovala do diaľkových vlakov a ostatok do regionálnej prímestskej dopravy.

Ministerstvo dopravy si od ZSSK zmluvne objednalo na rok spolu 30,47 milióna vlakových kilometrov. Ide o najazdené kilometre všetkými vlakmi počas roka. Oproti roku 2014 je to navýšenie o 1,7 milióna vlakokilometrov. Do týchto výkonov sa nezapočítavajú InterCity vlaky, ktoré sú komerčným produktom ZSSK.

debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlaky