Lacná ropa pribrzdí v USA tempo jej ťažby

Spojené štáty budú aj naďalej zvyšovať objem ťažby ropy, pre klesajúce ceny suroviny na svetových trhoch však bude tempo rastu pomalšie. Agentúre Reuters to v nedeľu povedal Jason Furman, ktorý je hlavným ekonomickým poradcom amerického prezidenta Baracka Obamu.

07.12.2014 22:33
debata (23)

„Aj pri nižšej cene ropy sa bude ťažba zvyšovať. Len porastie pomalším tempom, než keby boli iné okolností,“ poznamenal Furman, ktorý sa zúčastnil podnikateľskej konferencie v izraelskom Tel Avive.

Saudská Arábia koncom novembra zablokovala snahy niektorých chudobnejších členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorí chceli znížiť ťažobný limit kartelu, čo mohlo ceny podporiť. Postup Rijádu posilnil špekulácie, že Arabi chcú pomocou nízkych cien zastaviť prudký rast produkcie ropy v USA. Za tým stojí technológia zvaná hydraulické frakovania, ktorá sa používa na ťažbu ropy z bridlicových hornín.

Furman upozornil, že lacná ropa má na ekonomiku Spojených štátov celkovo priaznivý vplyv. Zvyšuje totiž disponibilný príjem domácností, čo podporuje spotrebiteľské výdavky. Tie v USA zabezpečujú viac ako dve tretiny ekonomickej aktivity.

Svetové ceny ropy sa od júna pre vysokým dodávky na trh a obavy ohľadom vývoja ekonomiky v Európe a Číne prepadli asi o 40 percent. Severomorská ropa Brent v piatok uzavrela na zhruba 69 dolároch za barel, v júni sa pritom vyšplhala až nad 115 dolárov za barel.

Hlavný ekonóm americkej investičnej banky Goldman Sachs Jan Hatzius v rozhovore s nemeckým periodikom Wirtschaftswoche predpovedal, že ceny ropy sa dostali na svoje dno a v strednodobom horizonte sa už nebudú znižovať. Upozornil tiež, že lacná ropa znižuje investície do ťažobných kapacít, čo v dlhodobejšom horizonte povedie k obmedzeniu ponuky a k rastu cien.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA