Plynovod do Turecka môže vyšachovať Ukrajinu i Slovensko z tranzitu

Ak ruský plyn bude prúdiť novým plynovodom cez Turecko, môže vygumovať Ukrajinu i Slovensko ako tranzitnú cestu pre plyn do Európy.

06.12.2014 21:00
debata (224)

Vyplýva to zo slov šéfa ruského plynárenského monopolu Gazprom Alexeja Millera. Naznačil to v televíznom rozhovore, o ktorom informovala agentúra Ria Novosti. Na otázku, či doprava plynu cez fungujúci plynovod Nord Stream na severe a zvažovaným plynovodom cez Turecko, neurobí tranzit plynu cez Ukrajinu nezmyselným, Miller uviedol: „Áno, v skutočnosti sa úloha Ukrajiny ako tranzitnej krajiny zníži na nulu“.

Podmorský plynovod do Turecka a následne do Grécka je ruskou alternatívou za plynovod South Stream, ktorý mal obchádzať Ukrajinu južnou cestou. Európska únia mala k South Streamu výhrady, tak sa Rusko rozhodlo tento projekt zastaviť. Brusel však naznačil, že to je predčasné rozhodnutie. Miller je skeptický voči snahe EÚ vrátiť South Stream zase do hry.

„Keď hovoríme o čase a úsilí, ktoré sme (na South Stream) premárnili – sú to roky – okrem strateného času a peňazí sme získali znalosti a skúsenosti. Teraz môžeme povedať, že veľmi dobre poznáme európsku byrokraciu… Kto zaručí, že sa to nezopakuje o mesiac, dva alebo o pol roka?“ uviedol podľa Ria Novosti Miller.

Rusko zastavilo South Stream

Linda Nagyová

Mapa kľúčových plynovodov v Európe sa zmení. Rozostavaný plynovod South Stream, teda Južný prúd, totiž napokon podľa ruského prezidenta Vladimira Putina nebude. Vyhlásil to po rokovaniach s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ako dôvod uviedol odmietavé stanovisko EÚ. Plynovodom mal ruský plyn prúdiť po dne Čierneho mora do Bulharska, Srbska, cez Maďarsko do Rakúska a druhá vetva mala končiť v Taliansku. Rusko sa teraz chce zamerať na výstavbu podmorského plynovodu do Turecka a ďalej do Grécka. Rusko sa na tom dohodlo s Tureckom napriek tomu, že ide o člena NATO.

Severoatlantická aliancia má podobne ako Rusko svojich vojakov pri hraniciach s Ukrajinou, kde sa naďalej bojuje. Projekt South Stream pozastavilo Bulharsko na žiadosť Európskej komisie v apríli tohto roka. Stalo sa tak po anexii Krymu Ruskom. Európska komisia mala aj výhrady k vlastníctvu plynovodnej infraštruktúry, keďže podľa legislatívy má byť oddelený vlastník od distribúcie plynu. Brusel však chce ešte o South Streame rokovať na budúci týždeň.

„Európska komisia usporiadala niekoľko stretnutí. Ich cieľom malo byť nájsť riešenie tohto projektu, ktoré by bolo v súlade s legislatívou únie,“ informoval podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Podľa ruského politológa Dmitrija Evstafieva ide pri ukončení South Streamu o obrat v energetickej politike Ruska.

„Putin týmto rozhodnutím vtiahol západnú Európu do diania na Ukrajine. Aby sa viac angažovali na upokojení situácie, pretože len to garantuje objem dodávok do Európskej únie,“ povedal politológ. Z pohľadu Slovenska výstavbu South Streamu, obchádzajúceho Ukrajinu, vnímajú niektorí analytici ako hrozbu.

„Naša prepravná kapacita by mohla ostať nevyužitá. Ak by sa však Rusi podrobili európskej legislatíve, mohol sa tento plynovod teoreticky stať súčasťou Južného koridoru, čo by Európe ako celku pomohlo,“ konštatuje analytik Energieprevas.sk Jozef Badida.

Projektom Južný koridor by sa do Európy mohol dostať tak ruský, ako aj azerbajdžanský a v budúcnosti možno aj iránsky či turkménsky plyn. Tieto zdroje mali naplniť aj plánovaný plynovod Nabucco, ktorý však tiež stroskotal. Podľa analytika je pritom plynu aj v súčasnej situácii v Európe dostatok, medzery sú v diverzifikácii.

Memorandum o výstavbe projektu Južný prúd podpísali zástupcovia talianskeho Eni a ruského Gazpromu ešte v roku 2007. Plynovod začali budovať pred dvoma rokmi. Nedávno prípravné práce napriek stanovisku Európskej komisie chceli začať aj Maďari. Do projektu za celkovo 40 miliárd dolárov už ruská strana investovala 5 miliárd. Po udelení sankcií zo strany Európskej únie však mala problém s financovaním výstavby. Do prevádzky plynovod pôvodne chceli uviesť v roku 2016.

224 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina