Rozvojové krajiny musia rátať s horibilnými účtami za otepľovanie

Výdavky potrebné na ochranu ľudí pred rizikami spojenými s klimatickými zmenami v rozvojových krajinách by mohli dosiahnuť v roku 2050 od 250 až 500 miliárd dolárov ročne. Vyplýva to podľa agentúry AFP zo správy Programu OSN pre životné prostredie (UNEP), ktorá bola v piatok zverejnená v Lime.

06.12.2014 20:47
debata (11)

Tento nový odhad, ktorý zahŕňa všetky rozvojové krajiny, vychádza z predstavy, že sa medzinárodnému spoločenstvu podarí obmedziť nárast globálnych teplôt nanajvýš o dva stupne Celzia v porovnaní s predpriemysel­nou érou.

Výhľad je oveľa vyšší než ten predchádzajúci, ktorý operoval sa 70 až 100 miliardami dolárov, upozornil UNEP.

„Náklady na prispôsobenie by mohli predstavovať až 150 miliárd dolárov ročne v rokoch 2025/2030 a 250 až 500 miliárd v roku 2050,“ uviedol UNEP vo vyhlásení.

„Následky sú znepokojujúce najmä pre najmenej rozvinuté krajiny, ktorých finančné prostriedky určené pre rozvoj budú musieť byť presmerované na financovanie opatrení na prispôsobenie sa zmenám,“ dodal UNEP.

Adaptačné opatrenia sa týkajú ochrany obyvateľov a infraštruktúr pred dopadmi zmien klímy, ako je zvýšenie hladiny morí a väčšie množstvo záplav a sucha.

Financovanie týchto činností, ako aj takých, ktoré majú viesť k zníženiu množstva skleníkových plynov, je jedným z najťažších tém teraz prebiehajúcej konferencie o ochrane klímy v peruánskej metropole Lima.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #globálne otepľovanie