Orbán obvinil Brusel zo sabotovania projektu South Stream

Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok obvinil Brusel zo sabotovania projektu plynovodu South Stream podporovaného Ruskom.

05.12.2014 16:52
debata (45)

Moskva projekt tento týždeň ukončila, čo narušuje Orbánovu stratégiu udržiavať užšie vzťahy s Moskvou, napísala agentúra Reuters.

Maďarský ministerský predseda sa snaží zabezpečiť svojej krajine dodávky energií vyjednávaním obchodov s Moskvou. Západné vlády ale tvrdia, že by voči Rusku nemal byť tak ústretový, keď poslalo vojakov na Ukrajinu.

Plánovaný plynovod South Stream, ktorý by privádzal ruský plyn cez Čierne more do strednej Európy, vnímalo Maďarsko, ale aj Rakúsko, Srbsko či Bulharsko ako spôsob, ako zabezpečiť dodávky plynu v prípade narušenia tranzitu cez Ukrajinu. Takúto situáciu Európa už v minulosti zažila.

Rusko ale v pondelok vyhlásilo, že projekt ruší. To je ranou pre Orbána, ktorý tak podľa kritikov stráca tvár. Jeho moc to ale vraj neohrozí.

„EÚ nepretržite pracovala na tom, aby tento program podkopala,“ povedal podľa Reuters Orbán v rozhlasovom rozhovore. Udalosti okolo South Streamu vykreslil ako súčasť boja medzi jeho krajinou, ktorá sa k EÚ pripojila v roku 2004, a vonkajším svetom, boja, ktorý vraj nie je nepodobný stretu medzi Davidom a Goliášom. Reuters v tejto súvislosti poznamenal, že v Maďarsku, ktoré sa neprenieslo cez stratu dvoch tretín územia v prvej svetovej vojne, majú podobné výroky ochotných poslucháčov.

Budapešť teraz premýšľa o iných spôsoboch, ako si zemný plyn zaistiť, vrátane možnosti obstarávať ho z Azerbajdžanu, povedal tiež premiér, ktorý sa v piatok tiež ohradil proti výrokom amerického senátora Johna McCaina, ktorý Orbána nedávno okrem iného označil za „neofašistického diktátora“, ktorý od roku 2010 centralizoval moc. Podľa maďarského premiéra zaútočil McCain svojimi výrokmi o vzťahoch Budapešti s Moskvou na zvrchovanosť Maďarska.

Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker po rokovaní s bulharským premiérom Bojko Borisovom vo štvrtok vyhlásil, že projekt South Stream by sa nakoniec mohol uskutočniť.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #plyn #Viktor Orbán #South Stream