Komisia upozornila na rizikové rozpočty

Európska komisia dala zelenú sporným rozpočtom Talianska a Francúzska na budúci rok, no s hrozbou finančnej pokuty, ak nepristúpia na ich podmienky. Svoje hodnotiace stanovisko k rozpočtom vydala komisia pre 16 krajín eurozóny vrátane Cypru a Grécka, ktoré majú špeciálne programy pomoci.

08.12.2014 07:00
mince, euro, eurá, euromince, centy Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na zozname hriešnikov sa okrem Francúzov a Talianov objavili aj Rakúšania, Španieli a Portugalci. Podľa komisie znižujú svoje zadlženie veľmi pomaly. Na druhej strane ocenila konsolidačné úsilie Slovenska, Nemecka, Holandska a Luxemburska.

Bruselskí úradníci mali na posúdenie rozpočtov presne mesiac. Stanovisko komisie je pridanou hodnotou pre diskusiu na národnej úrovni, napríklad pri diskusiách v Národnej rade. Posilnené právomoci komisie aktuálne vychádzajú z tzv. dvojbalíčka legislatívy (two pack), ktoré dávajú komisii právo posilnenej kontroly nad rozpočtovou disciplínou členských krajín, čo má pomôcť predchádzať novým dlhovým krízam.

Komisia v najnovšom hodnotení konštatuje, že slovenský rozpočet na budúci rok je v súlade s pravidlami Paktu stability a rastu a neočakáva, že by nastali výraznejšie odchýlky v ceste k strednodobému cieľu, ktorým je vyrovnaný rozpočet.

„V kontexte reformy štátnej správy (ESO) sa očakávajú ďalšie opatrenia, ktoré by podľa návrhu rozpočtového plánu mali priniesť úspory hlavne v dôsledku zmrazenia platov v štátnej správe. Úspory vyplývajúce z plánovaného zvyšovania efektivity v sektore zdravotníctva môžu byť v krátkodobom horizonte nadhodnotené. Na strane príjmov sa v návrhu rozpočtového plánu ako dôležité opatrenie na zvýšenie príjmov uvádza zrušenie automatického zníženia sadzby DPH na 19 percent a jej zachovanie na úrovni 20 percent. Ďalšie opatrenia zamerané na zvýšenie príjmov sa zameriavajú na rozširovanie základu dane z príjmu právnických osôb,“ píše vo svojom hodnotení komisia.

Ministerstvo financií posielalo rozpočet na budúci rok do Bruselu ešte v októbri. Vtedajší návrh schválený vládou hovoril o deficite verejných financií pre budúci rok na úrovni 1,98 percenta hrubého domáceho produktu. V súčasnosti je však už zrejmé, že zmenami v parlamente sa deficit v budúcom roku navýši na 2,49 percenta výkonu ekonomiky, ktorého súčasťou bude aj 0,2-percentná rezerva na prípadné zhoršenie makroekonomického vývoja. Rezort financií však tvrdí, že aj napriek tomu bude rozpočet v súlade s pravidlami aj v prípade, že by komisia hodnotila návrh s deficitom na úrovni 2,5 percenta hrubého domáceho produktu. Tá pritom predpovedá Slovensku na budúci rok schodok na úrovni 2,6 percenta výkonu ekonomiky.

seriál Slovensko v Európe

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #konsolidácia #pokuty #rozpočty #Slovensko v Európe