Prepad cien ropy výrazne zlacní palivá

Palivá by mohli do konca roka zlacnieť oproti súčasným cenám až o 10 centov. Odborníci to odhadujú po prepade cien ropy. Už za posledné dva mesiace pritom benzín aj nafta na Slovensku zlacneli asi o 8 centov na liter.

03.12.2014 20:00 , aktualizované: 04.12.2014 07:00
debata (69)
zväčšiť
palivá, ceny, graf

Najpredávanejší benzín Natural 95 sa teraz predáva v priemere za 1,40 eura a nafta za 1,28 eura za liter.

Ceny ropy sa za posledných päť mesiacov prepadli až o štyridsať percent. Sťažuje sa na to najmä Rusko, ktoré prichádza o miliardy dolárov. Dôvodov zlacnenia ropy je viacero. USA zvýšili produkciu, stali sa sebestačnými, na druhej strane ostatné krajiny ťažbu neznížili napriek znižujúcemu sa dopytu. Na trhu je tak vysoký prebytok ropy, čo spôsobuje prepad cien. "Ropný kartel krajín OPEC ponechal ťažbu na úrovni 30 miliónov barelov denne. Spojené štáty dodávali na konci novembra 9,08 milióna barelov denne. A Rusko tiež ťaží takmer rekordný objem ropy, a to aj napriek sankciám. Naproti tomu globálna spotreba je slabá a Medzinárodná energetická agentúra očakáva v prvom štvrťroku 2015 pokles celosvetového dopytu o jedno percento, " hovorí analytik spoločnosti Colloseum Boris Tomčiak.

Najviac trpí ruská štátna kasa

Podľa šéfa najväčšieho ruského koncernu Rosnefť Igora Sečina bude cena ropy klesať aj počas nasledujúcich mesiacov. Odhaduje, že môže byť nižšia ako 60 dolárov za barel (159 litrov). Ešte v júni stál barel ropy až 114 dolárov.

V stredu londýnska ropa Brent stála na burze 71 dolárov. „Krátkodobý pokles cien o ďalších 10 dolárov je možný, ale z dlhodobého hľadiska by sa podľa nášho názoru mala cena ropy pohybovať nad súčasnou úrovňou. Dôvodom sú predovšetkým rastúce náklady na ťažbu. Zlom by mohol nastať v prípade obmedzenia produkcie zo strany USA. Americké ťažobné firmy stále generujú zisk, ale ich marža prudko poklesla,“ pokračuje Boris Tomčiak.

Lacná ropa praje leteckým spoločnostiam, pre ktoré patrí komodita k najväčším nákladom. Krajinám vyvážajúcim ropu však do karát nehrá. Za nižšiu cenu ropy tak inkasuje menej najmä Rusko, ktoré je jej najväčším svetovým producentom. Cena ropy by mohla vzrásť, ak by krajiny obmedzili ťažbu. Ani Rusko to však neplánuje. Ruský minister energetiky Alexander Novak sa minulý týždeň vyjadril, že ruské ropné firmy napriek súčasnému poklesu cien ropy nechajú aj v budúcom roku objem ťažby na tohtoročnej úrovni.

Klesajúca cena ropy na svetových trhoch však umožňuje pokles cien aj u nás. „Benzín od začiatku roka zlacnel približne o 6 centov, nafta o 10 centov,“ spresňuje analytik Trim broker Tomáš Plavec. Podľa Borisa Tomčiaka by ceny benzínu a nafty na Slovensku mali do konca roka poklesnúť až o 10 centov.

Ceny palív sú však u nás aj pre vysoké spotrebné dane stále najvyššie z krajín V4 a porovnateľné s cenami v niektorých krajinách západnej Európy. Napríklad cena benzínu je u nás vyššia ako vo Švédsku. Nafta je drahšia ako v Belgicku.

Zdroje sú už len na 50 rokov, čo ďalej?

Podľa odhadu spoločnosti British Petroleum vystačia súčasné odhalené a vyťažiteľné ropné rezervy na približne 53 rokov pri súčasnom tempe ťažby. Existujú však zdroje napríklad v oblasti Sibíri, ktoré ešte neboli preskúmané. Odhady Investície do vyhľadávania a rozvoja nových ložísk sú však nákladné.

„Vyplatia sa pri cene prevyšujúcej 70 dolárov za barel. V nedostupných oblastiach Sibíri a Arktídy dokonca až pri cene nad 100 dolárov za barel," hovorí Boris Tomčiak.

Komoditu ako ropa je pritom ťažké nahradiť. Ropa sa totiž nepoužíva len na výrobu asfaltov, plastov, hnojív, polyuretánov a ďalších produktov v chemickom, energetickom či farmaceutickom sektore. Použitie palív z ropy v automobilovom priemysle sa snažia eliminovať automobilové spoločnosti, ktoré investujú do zelených technológií.

„Záujem o elektromotory v Európe majú najmä Nóri a Nemci. V Nórsku dostávajú majitelia takýchto áut zľavu na dani, majú zadarmo elektrickú energiu. Na Slovensku vychádza pre takéhoto motoristu na sto kilometrov palivo na dve eurá,“ uvádza hovorca Volkswagenu Slovakia Vladimír Machalík. Automobilka v Bratislave elektromobily vyrába.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa #palivá #ceny pohonných hmôt