Rusi v novembri dodali Európe a Turecku menej plynu než pred rokom

Vývoz ruského zemného plynu do Európskej únie a Turecka klesol v novembri oproti situácii pred rokom o štvrtinu. Agentúre Reutes to v utorok oznámil nemenovaný zdroj z odvetvia. Hovorca ruského vývozného monopolu Gazprom sa k správe odmietol vyjadriť.

02.12.2014 15:02
debata (3)

Vývoz ruského plynu klesol v novembri na 10,5 miliardy kubických metrov zo 14 miliárd kubíkov pred rokom, uviedol zdroj.

EÚ a Turecko sú kľúčovými trhmi pre ruský export, ktorý na nich získava 80 percent príjmov. Od začiatku roka do novembra dosiahol vývoz plynu 145 miliárd kubických metrov oproti 135 miliardám v rovnakom období pred rokom. Gazprom ale na oboch kľúčových trhoch čelia ťažkostiam, na čo podľa Reuters poukazujú aj údaje nemenovaného zdroja.

Gazprom uviedol, že tento rok má v pláne dopraviť na oba tieto trhy až 157 miliárd kubíkov plynu. Podľa zdroja sa ale ako realistickejšie cieľ teraz javia 150 miliárd. Bolo by to o zhruba 12 miliárd menej ako za celý minulý rok. Dopyt po plyne v Európe klesá. Tento rok sa zatiaľ medziročne znížil o sedem percent.

Rusko zabezpečuje zhruba tretinu spotreby plynu v Európskej únii. Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok povedal, že Moskva upustila od plánov vybudovať plynovod South Stream cez Čierne more do Bulharska a zvažuje namiesto toho alternatívne potrubia do Turecka. Turecký minister energetiky Taner Yildiz v utorok vyhlásil, že Ankara ruský návrh zváži.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn