Japonci prišli o lepší rating, zrazil ho dlh

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service v pondelok znížila úverové hodnotenie Japonska o jeden stupeň na A1. Agentúra poukázala na zvýšenú neistotu ohľadom schopnosti vlády dosiahnuť ciele pri znižovaní zadlženosti.

01.12.2014 10:44
Šinzó Abe Foto: ,
Japonský premiér Šinzó Abe.
debata (1)

Výhľad ratingu je stabilný, čo znamená, že Moody's s ďalšou zmenou hodnotenia v dohľadnej dobe nepočíta. Agentúra naposledy zmenila japonský rating v auguste 2011 o jeden stupeň na Aa3 a zdôvodnila to najmä rastúcim zadlžovaním krajiny a neustálym striedaním vlád.

Od konca roka 2012 v krajine vládne premiér Šinzó Abe, ktorého vláda má v pláne dostať krajinu definitívne z deflácie a dlhoročného ekonomického útlmu. Mala by ale tiež začať so znižovaním rekordne vysokého verejného dlhu, ktorého pomer k ročnému výkonu ekonomiky sa v posledných rokoch dostal vysoko nad hranicu 200 percent.

Moody's svoju známku pre Japonsko znížila asi dva týždne po tom, čo sa ukázalo, že japonská ekonomika v treťom kalendárnom štvrťroku klesla v celoročnom prepočte o 1,6 percenta, a skĺzla tým do recesie. Údaje zrejme prinútia premiéra Abeho, aby prehodnotil plány na ďalšie zvýšenie dane z obratu, ktorá má zvýšiť rozpočtové príjmy.

Japonsko sa naposledy vymanilo z recesie v čase, keď sa Abe ujal úradu. Premiér sľúbil obnoviť ekonomickú silu krajiny, ktorá zhruba dve desaťročia prakticky stagnuje.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Japonsko #Moody's