Brusel Slovensko chváli, južanov karhá

Slovensko dostalo za rozpočet pochvalu od Bruselu. Medzi hriešnikov patria Francúzi, Taliani, Rakúšania, Španieli i Portugalci.

30.11.2014 10:00
debata (42)

Európska komisia dala v piatok zelenú sporným rozpočtom Talianska a Francúzska na budúci rok, ale s hrozbou finančnej pokuty, ak nepristúpia na jej podmienky. Svoje hodnotiace stanovisko k rozpočtom vydala komisia pre 16 krajín eurozóny. Na zozname hriešnikov sa okrem Francúzov a Talianov v piatok objavili aj Rakúšania, Španieli a Portugalci. Podľa komisie znižujú svoje zadlženie veľmi pomaly. Na druhej strane ocenila konsolidačné úsilie Slovenska, Nemecka, Holandska a Luxemburska.

Komisia konštatuje, že slovenský rozpočet je v súlade s pravidlami Paktu stability a rastu a neočakáva, že by nastali výraznejšie odchýlky v ceste k strednodobému cieľu, ktorým je vyrovnaný rozpočet.

„Som úprimne presvedčený, že je to jeden z najlepších, ak nie najlepší rozpočet, ktorý som kedy predkladal alebo pomáhal tvoriť,“ povedal minister financií Peter Kažimír. Ministerstvo financií pritom posielalo v októbri do Bruselu ešte návrh schválený vládou, teda s navrhovaným deficitom verejných financií pre budúci rok na úrovni 1,98 percenta hrubého domáceho produktu. V súčasnosti je však už zrejmé, že zmenami v parlamente sa deficit v budúcom roku navýši na 2,49 percenta výkonu ekonomiky, ktorého súčasťou však bude aj 0,2–percentná rezerva na prípadné zhoršenie makroekonomického vývoja.

Podľa Kažimíra by však rozpočet bol v súlade s pravidlami aj v prípade, že by komisia hodnotila návrh s deficitom na úrovni 2,5 percenta hrubého domáceho produktu. Brusel pritom predpovedá Slovensku na budúci rok schodok na úrovni 2,6 percenta výkonu ekonomiky. Kažimír v piatok povedal, že jeho rezort si naplánoval deficit na úrovni 2,3 percenta.

Kým Slovensko sa už vlani zbavilo nálepky rozpočtového hriešnika, mnohé veľké európske ekonomiky sa stále trápia s vysokým zadlžením. Komisia plánuje v prípade rozpočtových hriešnikov, ako je Francúzsko či Taliansko, ešte v marci budúceho roka skúmať, či sa sľúbeným reformám, ktoré krajiny musia dodatočne vykonať, darí posilniť slabé ekonomiky. V opačnom prípade im hrozia už aj finančné pokuty.

Predstavitelia EÚ uvažujú aktuálne o tom, že Francúzsku udelia pokutu za to, že nedokázalo splniť ciele v oblasti rozpočtového deficitu. Francúzi mali v budúcom roku znížiť deficit verejných financií pod tri percentá hrubého domáceho produktu. Namiesto toho poslali do Bruselu návrh budúcoročného rozpočtu s 4,3–percentným deficitom.

„Bruselu došla trpezlivosť. Dvakrát dostali odklad, a stále si neplnia povinnosti. Môže sa to skončiť aj tak, že zaplatia pokutu,“ povedal jeden z vrcholných predstaviteľov EÚ podľa agentúry Reuters.

Finančná pokuta pre Francúzov by mohla dosiahnuť výšku až 5 miliárd eur. Európske orgány totiž môžu krajinám, ktoré neplnia rozpočtové ciele, udeliť pokutu až do výšky 0,2 percenta HDP. Stále však pokračujú rokovania smerujúce k tomu, aby sa Francúzsko pokute mohlo vyhnúť. Takýto trest by totiž mohol znamenať posilnenie nepriaznivých nálad voči EÚ.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Európska únia #Peter Kažimír #ministerstvo financií