Štúdia: S bridlicovým plynom opatrne, nech neskončí ako azbest

Spôsob ťažby z bridlicových hornín zvaný hydraulické frakovania so sebou nesie potenciálne riziká podobné tým, aké sa v minulosti dali pozorovať u vedeckých a technických inovácií ako azbest, tabak či škodlivá látka talidomid. Uvádza to štúdia, ktorú vypracoval hlavný vedecký poradca britskej vlády Mark Walport.

29.11.2014 22:00
debata (32)

Hydraulické frakovanie sa používa predovšetkým v Spojených štátoch na ťažbu plynu či ropy v bridlicových horninách hlboko pod zemou.

Pri využití tejto metódy sa pumpuje voda s rozpustenými chemikáliami do vrtu; jej tlak v podzemí rozbije horninu, z ktorej sa potom uvoľní plyn.

USA sa vďaka frakovaniu stali sebestačnými v dodávkach zemného plynu. Ekologickí aktivisti však varujú, že tento spôsob ťažby ohrozuje zásoby podzemnej vody nad ložiskami. Niektorí sa obávajú, že by mohol zvýšiť ťažkú nákladnú dopravu v poľnohospodár­skych oblastiach či urýchliť globálne otepľovanie. Niektoré európske krajiny na využívanie frakovania uvalili moratórium. Vláda britského premiéra Davida Camerona ale kontroverznú techniku podporuje.

Walport vo svojej štúdii uvádza príklady inovácií, ktoré boli prijaté unáhlene a mali negatívny vplyv na životné prostredie a na zdravie. Sú nimi napríklad azbest, veľa pesticídov, ortuť, tabak alebo talidomid, čo je látka, ktorá sa v 50. a 60. rokoch minulého storočia používala v liekoch proti tehotenským nevoľnostiam; neskôr sa zistilo, že sa kvôli nej rodia deti so zdeformovanými končatinami.

„Vo všetkých týchto a mnohých iných prípadoch viedlo oneskorené uznanie nepriaznivých vplyvov nielen k vážnym následkom na zdravie a životné prostredie, ale tiež k masívnym výdavkom a zníženiu konkurencieschop­nosti firiem a ekonomík pokračujúcich po zlej ceste,“ uvádza sa v štúdii.

Tento výpočet by vraj v súčasnosti mohlo rozšíriť frakovanié. Podobná dilemy predstavujú aj „vzrušujúce nové možnosti“ nanotechnológií.

Británia a svet by mohli klimatické zmeny riešiť iba za pomoci efektívnejšieho využívania energií a energiami z obnoviteľných zdrojov, „záujmy odvetvia fosílnych palív však stoja v ceste“, píše sa v jednej z kapitol štúdie, z ktorej citoval denník The Guardian.

Britská kráľovská akadémia inžinierstva vo svojej štúdii pred dvoma rokmi dospela k záveru, že riadne regulované frakovanie by mohlo byť bezpečné. Podľa jej hovorcu sú tvrdenia v nedávno zverejnenej Walportovej správe veľmi všeobecné a nebezpečenstvo spojené s frakováním je veľmi malé.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #bridlicový plyn