Čo vám môže vynášať viac ako akcie? Whisky

Už vás unavuje investovať do akcií a dlhopisov? Skúste kúpiť trochu likvidnejšie aktíva - whisky. Na whisky, ktorej hodnota môže vystreliť raketovo nahor a vyniesť obrovské zisky, stavajú investori po celom svete, napísal spravodajský server CNN.

29.11.2014 13:25
debata (1)

Od chvíle, kedy pred šiestimi rokmi vznikol prvý index pre whisky, stúpla hodnota najlepších jednodruhových (single malt) whisky o viac než 660 percent – a ľahko prekonala výkonnosť akciových trhov a ďalších aktív. V januári sa jediná fľaša škótskej Macallan „M“ vydražila za rekordných 628 205 dolárov.

„Whisky ako formu investície ťahá nahor rastúci zahraničný dopyt spolu s neustále sa znižujúcou ponukou vzácnej a starej single malt,“ povedal Stephen Notman zo spoločnosti The Whisky Corporation.

Whisky, alebo tiež whiskey, je liehovina vyrábaná z obilnín – kukurica, ryža, jačmeň – ktoré sa pomelú, destilujú a potom nechajú zrieť v dubových sudoch. Časť whisky sa počas zrenia zo sudov odparí. Hovorí sa tomu anjelská daň. Keď whisky zreje dlhšiu dobu, veľa jej často nezostane, čo je dôvod, prečo sú staršie whisky vzácnejšie a majú väčšiu hodnotu.

Napríklad v roku 2012 sa 64 rokov stará fľaša škótskej whisky Glenfiddich z roku 1937 predala v dražbe aukčného domu Christie's za 46 000 libier. Vyrobených bolo pôvodne len zhruba 60 fliaš.

Odborníci sú presvedčení, že takto obmedzené množstvo starších vzácnych whisky znamená, že trh má pred sebou nepretržitý prudký rast.

Investovanie do whisky sa začína podobne ako u mnohých iných investícií vytvorením dobrého portfólia, tvrdí investičný poradca Nicholas Pollacchi zo spoločnosti Whisky Dog. „Nie je to exaktná veda,“ tvrdí. „Hľadáte raritu… ide tu o konkrétnu fľašu, ktorú kupujete.“

Portfólio môžu vylepšiť aj známe značky. „Nejde však o to minúť… veľa peňazí, ale urobiť všetko, aby ste vedeli, čo má akú hodnotu,“ podotýka.

Investori by si pochopiteľne mali dávať pozor, aby svoju investíciu nevypili – Polacchi odporúča kúpiť si dve fľaše, pokiaľ to je možné: jednu do investičného portfólia a druhú na konzumáciu.

Investori tiež môžu vstúpiť do jediného investičného fondu do whisky na svete, ktorý začal svoju činnosť v tomto roku a je riadený z Hongkongu. Jeho portfólio zahŕňa viac než 3000 fliaš predovšetkým zo Škótska a z Japonska. Manažéri fondu už získali štyri milióny dolárov. Do konca tohto roka plánujú zhromaždiť ďalších šesť miliónov dolárov a zo ziskov z predaných fliaš plánujú vyplácať ročné dividendy.

„Súčasťou našej stratégie je sústrediť sa na ikonické značky, tiché pálenice – teda destilérky, ktoré zastavili výrobu – výbery limitovaných edícií a prémiové zahraničné whisky,“ povedal správca fondu Rickesh Kishnani. „Whisky budeme nakupovať a predávať nepretržite po celý rok tak, aby to bol aktívne obchodujúcich fond, nie fond s dlhodobou stratégiou kúp a drž,“ poznamenal tiež.

Do whisky síce môže investovať ktokoľvek, nie je to ale úplne najlacnejšie aktívum na kúpu. Kishnaniho fond požaduje investíciu v minimálnej výške 250 000 dolárov. Niektoré súkromné investičné zbierky idú do miliónov.

To sú ceny, ktoré podľa expertov znamenajú, že tento typ investovania je najvhodnejší pre naozajstných milovníkov whisky.

„Je to ako kupovať umenie; je to investícia, ktorú ženie vášeň, takže to nie je pre všetkých,“ poznamenal Pollacchi. „Keď sa o to nestaráte, nemyslím si, že by ste za to mali míňať peniaze,“ domnieva si.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #whisky