RegioJet nedostal licenciu na autobusovú linku do B. Bystrice

Český železničný dopravca RegioJet neuspel na Slovensku so žiadosťou o licenciu na prevádzkovanie vnútroštátnej autobusovej linky. Informovala o tom hovorkyňa dopravcu Petra Nováková, podľa ktorej sa RegioJet voči zamietavému rozhodnutiu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) odvolá.

28.11.2014 16:33
debata (4)

RegioJet plánoval spustiť na Slovensku nedotovanú autobusovú linku z Bratislavy cez Nitru do Banskej Bystrice. Už počas posudzovania žiadosti sa majiteľ RegioJetu Radim Jančura dostal do sporu s BSK. Jančura s odvolaním sa na právne stanovisko už pred dvoma týždňami tvrdil, že úrad postupoval v konaní protizákonne.

„Rozhodne nesúhlasíme s rozhodnutím Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý nám vydal nesúhlasné stanovisko k udeleniu licencie. V súčasnej dobe pripravujeme všetky podklady pre podanie odvolania na ministerstvo dopravy. Zároveň sme podali žiadosť o licenciu na samosprávny kraj v Banskej Bystrici,“ reagoval Jančura na rozhodnutie BSK.

Dopravcovia na Slovensku musia získať licenciu na bežnú autobusovú linku aj v prípade, že ju chcú prevádzkovať na vlastné komerčné riziko. K žiadosti sa vyjadrujú dotknuté kraja.

Jančura upozornil, že RegioJet získal súhlasné stanoviská všetkých príslušných krajov. BSK podľa neho ale nezákonne požiadal Nitriansky samosprávny kraj o nové stanovisko, v ktorom sa tento kraj k autobusovej linke RegioJetu už postavil zamietavo.

BSK už skôr uviedol, že podľa zákona môže vydať licenciu len so súhlasom všetkých dotknutých krajov. Tvrdil tiež, že Nitriansky kraj v prvom vyjadrení neuviedol, či s udelením licencie RegioJetu súhlasí, alebo nie.

RegioJet plánoval zaviesť 14 autobusových spojov z Bratislavy do zhruba 90 kilometrov vzdialenej Nitry denne; polovica spojov by potom pokračovala do Banskej Bystrice na strednom Slovenskom. Rovnaký počet autobusov by firma prevádzkovala aj v opačnom smere. Firma chcela cestujúcich voziť za nižšie ceny, než na trase teraz účtuje konkurencia.

RegioJet na Slovensku v súčasnosti zabezpečuje štátom dotovanú vlakovú dopravu na regionálnej trati z Bratislavy do Komárna a v decembri chce začať diaľkovú vlakovú prepravu medzi Bratislavou a Košicami. Dopravca patrí do skupiny Student Agency, ktorá okrem iného prevádzkuje medzinárodné autobusové linky medzi Českou republikou a Slovenskom. Spory v minulosti sprevádzalo aj zavádzanie autobusových liniek Student Agency v Česku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #autobusy #RagioJet