Priemyselné ceny na Slovensku naďalej klesajú

Medziročný prepad cien v slovenskom priemysle sa nezastavil ani v októbri. Podľa údajov Štatistického úradu SR totiž v úhrne medziročne klesli o 3,8 %.

28.11.2014 09:58
debata (1)

V porovnaní so septembrom sa medziročný pokles cien priemyselných výrobcov zmiernil o 0,2 percentu­álneho bodu. V priemere od začiatku tohto roka tak klesli o 3,5 %. Priemyselné ceny naďalej klesali aj v medzimesačnom porovnaní. Oproti septembru boli nižšie o 0,1 %, kým v septembri oproti augustu klesli o 0,3 %.

Tuzemské ceny priemyselných výrobcov v októbri medziročne klesli o 3,9 %. Znížili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,7 % a priemyselnej výroby o 1,4 %. Vzrástli ceny ťažby a dobývania o 4,3 %, dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb o 1,1 %. V rámci priemyselnej výroby sa znížili hlavne ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 6,1 %, výrobkov z kovov a kovových konštrukcií o 2,1 % a potravín, nápojov a tabaku o 2 %. Naopak vzrástli ceny výroby strojov a zariadení inde nezaradených o 3 %, textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 1,3 % a dopravných prostriedkov o 0,9 %. V medzimesačnom porovnaní ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko klesli v októbri oproti septembru o 0,3 %.

Ceny priemyselných výrobcov pre export v októbri medziročne klesli o 3,6 %. Znížili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 24,7 %, ťažby a dobývania o 3,5 %, priemyselnej výroby o 2,8 %, dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb o 2,3 %. V priemyselnej výrobe sa v rámci exportných cien znížili najmä ceny výroby počítačových, elektronických a optických výrobkov o 9,1 %, koksu a rafinovaných ropných produktov o 7,1 % a aj dopravných prostriedkov o 2,5 %. Vzrástli predovšetkým ceny výroby textílií, odevov, kože, kožených výrobkov o 2,7 % a strojov a zariadení inde nezaradených o 1,8 %. Medzimesačne sa exportné ceny v októbri oproti septembru nezmenili.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel