Rusko podľa Kyjeva pozastavilo Ukrajine dodávky uhlia

Rusko pozastavilo Ukrajine dodávky uhlia, oznámilo v pondelok ukrajinské ministerstvo energetiky. Ukrajina začala kupovať od Ruska uhlie, pretože dodávky jej vlastného uhlia z východoukrajinskej uhoľnej panvy Donbas narušujú boje medzi separatistami a ukrajinskou armádou.

24.11.2014 19:57
debata (194)

„Podľa informácií, ktoré sme dostali od (súkromnej spoločnosti) DTEK a (štátneho podniku) Centrenergo, sa dodávky z Ruska zastavili,“ citovala agentúra Reuters hovorcu ministerstva energetiky.

DTEK patrí do podnikateľského impéria ukrajinského magnáta Rinata Achmetova. Firma uviedla, že o prerušení dodávok ju jej dodávatelia neinformovali. Spoločnosť sa teraz snaží zistiť jeho príčiny. DTEK od augusta doviezla z Ruska 1,3 milióna ton uhlia.

Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan pred necelými dvoma týždňami vyhlásil, že Ukrajina bude musieť nakupovať ruské uhlie, aby vydržala cez zimu. Dovoz uhlia z Ruska je veľkou ranou snahe Kyjeva o zníženie energetickej závislosti na Rusku. Konflikt na východe krajiny narušil dodávky uhlia do tepelných elektrární, ktoré na Ukrajine zabezpečujú približne 40 percent dodávok elektriny. Ukrajina teraz potrebuje dovážať zhruba milión ton uhlia mesačne.

Vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou sú teraz mimoriadne napäté. Rusko tento rok anektovalo Krym a podľa tvrdenia Kyjeva podporuje proruských povstalcov na východe Ukrajiny. V polovici júna Rusko zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu pre spory ohľadom ceny a pre nezaplatené účty. Koncom októbra sa však obe krajiny dohodli na podmienkach dočasného obnovenia dodávok.

Ukrajina je druhým najväčším producentom uhlia v Európe. Centrom tamojšej ťažby sú však Donecká a Luhanská oblasť, kde sa už niekoľko mesiacov bojuje. To prinútilo mnoho ukrajinských uhoľných baní obmedziť alebo úplne zastaviť ťažbu.

Ukrajinská vláda už tento rok podpísala zmluvu o dovoze milióna ton uhlia z Juhoafrickej republiky. V ukrajinských médiách sa však objavili obvinenia ohľadom nezrovnalostí v zmluve a juhoafrický dodávateľ začiatkom tohto mesiaca dodávky zastavil.

194 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #uhlie