Ak OPEC nezasiahne, ropa môže klesnúť pod 60 dolárov za barel

Svetové ceny ropy by mohli klesnúť až na 60 dolárov za barel, ak sa Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tento týždeň nedohodne na výraznom znížení ťažby. Tvrdia to podľa agentúry Reuters niektorí hráči na ropnom trhu.

24.11.2014 09:44
pumpa, benzín, nafta, palivá Foto: ,
Ilustračné foto
debata (23)

Cena severomorskej ropy Brent sa v polovici novembra prepadla na štvorročné minimum 76,76 dolára za barel. Od júna sa tak znížila o zhruba tretinu. Jej pokles by sa podľa niektorých odborníkov mohol ešte prehĺbiť, ak OPEC nezníži ťažbu minimálne o milión barelov denne, píše Reuters.

Súčasný ťažobný limit členských krajín OPEC je 30 miliónov barelov denne. Kartel bude o svojej ťažobnej politike rokovať vo štvrtok vo Viedni. „Trh by začal spochybňovať dôveryhodnosť kartelu OPEC a jeho vplyv na svetové ropné trhy, ak by nedošlo k zníženiu,“ uviedol Daniel Bathe z investičnej spoločnosti Lupus alpha Commodity Invest Fund. Dodal, že cena Brentu by tak mohla klesnúť na zhruba 60 dolárov za barel. Pravdepodobnosť, že OPEC na zníženie ťažby prikročí, pritom podľa neho nepresahuje 50 percent.

Za poklesom cien ropy stojí dostatočné zásobovanie trhu a obavy ohľadom vývoja dopytu v Európe a Ázii. Niektorí investori sa domnievajú, že menej výrazné zníženie ťažby OPEC, napríklad o 500 000 barelov denne, by pokles cien nezastavilo.

Podľa Douga Kinga z investičnej spoločnosti RCMA Capital by sa cena Brentu aj v prípade zníženia ťažby OPEC o milión barelov denne mohla klesnúť na 70 dolárov za barel. Ak sa kartel na znížení nedohodne, nevylučuje King prepad ceny americkej ľahkej ropy WTI na 60 dolárov za barel. V piatok uzavrela cena WTI obchodovanie na približne 76,5 USD, Brent skončil mierne nad 80 USD, píše agentúra Reuters.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC