Spoločný trh s energiami priniesol nižšie ceny

Rozbehnutá integrácia trhu s energiami už priniesla prvé výsledky, no mnohé výzvy ešte ostávajú. Podľa Európskej komisie je integrovaný trh s energiami najefektívnejší spôsob, ako zabezpečiť obyvateľom dodávku energií za prijateľné ceny.

21.11.2014 10:00
debata

Skompletizovaný interný trh s energiami by mohol ročne priniesť ekonomické prínosy v hodnote 16 až 40 miliárd eur. Aby sa tak stalo, je však nutné zabezpečiť viac investícií do infraštruktúry energetických sietí medzi jednotlivými krajinami a ďalej rozvíjať tzv. smart grids (chytré siete), ktoré umožnia zapojenie rôznych zdrojov do elektrickej siete. Zároveň je ešte potrebné zaviesť transparentné pravidlá na využitie energetických si­etí.

„Ak sú energetické trhy dobre poprepájané a sú zavedené jasné a prehľadné pravidlá, neostane veľa miesta, aby sa dodávky energie zneužívali na politické ciele,“ uviedol Günther H. Oettinger, viceprezident Európskej komisie pre energetiku. „S dostatočne vybudovanou infraštruktúrou by sa energia vyrábala tam, kde je najlacnejšia, a spotrebovávala tam, kde je ju treba. To všetko sa potom prejaví v bezpečných dodávkach energií a nižšími účtami pre spotrebiteľov,“ dodal Oettinger. Poukazuje pritom na to, že ceny elektrickej energie vďaka integrácii trhov medzi rokmi 2008 až 2012 klesli o jednu tretinu a ceny plynu ostali stabilné.

V rámci prepájania trhov si spotrebitelia môžu vybrať svojho dodávateľa, čo prinieslo na trh zvýšenú konkurenciu medzi výrobcami a dodávateľmi energií, čo zase viedlo k poklesu cien a lepším službám. Zmena legislatívy zabezpečila, že energetické spoločnosti nemôžu odoprieť konkurentom prístup do plynovodov a ropovodov alebo brzdiť výstavbu dôležitej infraštruktúry. Zároveň sa stabilizoval trh s energiami, tak aby sa s cenami nedalo manipulovať v prospech veľkých hráčov.

Pre zabezpečenie vyššej energetickej bezpečnosti a zlepšenie možnosti výberu pre zákazníkov je však nutné dotiahnuť veci v niektorých oblastiach. Konkrétne je potrebné zabezpečiť investície do výstavby plynovodov, aby sa ukončila izolácia pobaltských krajín. Potrebná je diverzifikácia dodávok plynu v juhovýchodnej a strednej Európe vrátane Slovenska. Čo sa týka elektrickej energie, je nutné zabezpečiť lepšie prepojenie sietí pobaltských krajín, Írska, Veľkej Británie a Španielsko s celoeurópskou sieťou. Aspoň z troch štvrtín by sa tento cieľ malo podariť naplniť do roku 2020. Zároveň by zákazníci mali pocítiť pozitívny vplyv integrované trhu lepším prepojením výrobcov a maloodberateľov energií, čo by tlačilo ceny energií nadol.

seriál Slovensko v Európe

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #cena #energetická únia #Slovensko v Európe