Vlaky zadarmo budú takmer pre 3-tisíc výsluhových dôchodcov

Nárok na bezplatnú prepravu vo vlakoch vo vozňoch 2. triedy budú mať od 1. decembra aj poberatelia vdovských, vdoveckých, sirotských a invalidných výsluhových dôchodkov podľa zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov.

20.11.2014 12:58 , aktualizované: 13:26
debata (10)

Bezplatné cestovanie vlakmi tak bude pre 208 invalidov, 2331 vdov a 24 vdovcov, ktorí poberajú výsluhový dôchodok. Ostatných poberateľov výsluhových dôchodkov sa opatrenie týkať nebude. Na Slovensku poberá celkovo výsluhový dôchodok 25-tisíc ľudí.

O bezplatnom cestovaní vlakmi vybranej skupiny poberateľov výsluhových dôchodkov rozhodla vo štvrtok vláda na návrh ministra dopravy Jána Počiatka.

Vláda už 22. októbra schválila bezplatné cestovanie vo vnútroštátnej železničnej osobnej doprave od 17. novembra pre deti do 15 rokov, žiakov a študentov denného štúdia do 26 rokov ako aj osoby, ktoré dovŕšili 62 rokov a všetkých poberateľov dôchodkov podľa zákona o sociálnom poistení.

Ide najmä o dôchodcov poberajúcich starobný, invalidný, vdovský, sirotský dôchodok a o predčasných dôchodcov. Je to jedno z pätnástich opatrení sociálno-ekonomického balíčka na zlepšenie životnej úrovne obyvateľov v objeme zhruba 250 mil. eur.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #bezplatné vlaky