Záujem ľudí o bezplatnú prepravu vlakmi rastie

Počet vydaných bezplatných cestovných lístkov v štátnych vlakoch sa zvyšuje. Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) v utorok 18. novembra, počas druhého dňa bezplatnej prepravy a prvého pracovného dňa v týždni, predala 110 tisíc lístkov na vnútroštátnu prepravu v tento deň. Z toho na bezplatnú prepravu bolo 61 tisíc lístkov, čiže 55,5 %.

20.11.2014 08:32
debata

„Je to o niekoľko tisíc viac celkovo predaných vnútroštátnych cestovných lístkov ako 18. novembra 2013. V tomto počte nie sú zohľadnení cestujúci na týždenníky a mesačníky (študenti s časovými bezplatnými cestovnými lístkami),“ informovala v stredu riaditeľka odboru komunikácie ZSSK Jana Morháčová. V ten istý deň pred rokom, ktorý bol tiež prvý pracovný po víkende, nakúpili vybrané skupiny zľavnených cestujúcich, teraz zaradení do kategórie bezplatná preprava (deti do 15 rokov, študenti do 26 rokov a dôchodcovia) 48 tisíc lístkov.

V prvý deň cestovania vlakmi zadarmo pre vybrané skupiny ľudí, v pondelok 17. novembra, štátny prepravca vydal 104 tisíc lístkov na uvedený deň, pričom vyše 48 tisíc lístkov (46 %) bolo na bezplatnú dopravu. Za prvé dva dni tak z 214 tisíc vydaných lístkov malo nulovú hodnotu 109 tisíc lístkov, čiže takmer 51 %.

ZSSK zaznamenala v utorok do 15 tisíc nových registrácií na bezplatnú prepravu a celkový počet registrácií už prekročil 200 tisíc. V diaľkových vlakoch, teda rýchlikoch a vlakoch vyššej kategórie, sa na trase Bratislava – Žilina – Košice v priemere za deň predalo 36 % miesteniek. „Najvyťaženejší vlak za deň mal predaných 60 % miesteniek,“ priblížila Morháčová. Na iných diaľkových trasách, napríklad Bratislava – Zvolen – Banská Bystrica a Zvolen – Lučenec – Košice sa predalo priemerne do 20 % miesteniek.

Zaregistrovaní neplatiaci cestujúci s vydaným preukazom môžu získať lístok s nulovou hodnotou aj vo vlaku bez prirážky, a to dočasne do 11. januára 2015. Bezplatné lístky sú viazané na konkrétne vlaky len v prípade vyše dvesto diaľkových vlakov. Toto obmedzenie neplatí v regionálnych vlakových spojoch a tých je vyše 1 200 z denne vypravovaných zhruba 1 430 vlakov. ZSSK plánuje zaviesť limity počtu bezplatných lístkov pre konkrétne diaľkové vlaky až s odstupom času, keď si to bude vyžadovať situácia. Chce tak mať prehľad o záujme cestujúcich o konkrétny diaľkový vlak a prípadne navyšovať jeho kapacitu pridávaním vozňov. Toto opatrenie má podľa prepravcu zabrániť preplnenosti vlakov.

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. vznikla ako samostatný osobný dopravca začiatkom roku 2005. Je jedným z troch nástupníckych podnikov bývalých jednotných železníc, má základné imanie 212,44 mil. eur, jej jediným akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť vykonáva osobnú dopravu vo verejnom záujme na základe objednávky ministerstva a IC vlaky prevádzkuje na vlastné náklady bez podpory štátu.

debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #bezplatné vlaky