Maďari lákajú agentúru IEA, aby presídlila do Budapešti

Maďari by chceli, aby Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) od roku 2017 presunula svoje sídlo z Paríža do Budapešti.

19.11.2014 12:46
debata (2)

Napísal to v stredu maďarský denník Világgazdaság, podľa ktorého tamojšia vláda už poverila ministerstvo hospodárstva, aby ponúklo agentúre využiť zadarmo reality v Budapešti.

V prípade, že by energetická agentúra ponuku prijala, bolo by ministerstvo zodpovedné za rekonštrukciu, inštaláciu a údržbu majetku a muselo by pokryť náklady na presťahovanie agentúry, uviedol denník s odvolaním sa na správu v úradnom vestníku.

Riaditeľ IEA pre vzťahy s verejnosťou Greg Frost denníku potvrdil, že súčasný prenájom sídla v Paríži sa skončí v roku 2017. Všetkých 29 členských krajín organizácie teraz podľa neho hodnotí rôzne možnosti ohľadom budúcnosti sídla a vedenie by o ňom malo rozhodnúť v budúcom roku, uviedla maďarská tlačová agentúra MTI.

IEA, ktorá je dcérskym orgánom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), bola založená v sedemdesiatych rokoch ako odpoveď na prvú ropný šok, s cieľom bojovať proti energetickým krízam a zabezpečovať zásobovanie energiami za dostupné ceny. Agentúra pôsobí ako poradný orgán pre energetiku pre 29 priemyselných krajín sveta, ktoré sú jej členmi, vrátane Českej republiky a Slovenska.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #IEA