V Košiciach zažili nával pokladnice, nie vlaky

Na košickej železničnej stanici bolo v pondelok popoludní rušno. Hoci boli všetky pokladnice otvorené, dlhé rady dávali tušiť, že vo vlakoch bude nával. O to viac, že väčšina čakajúcich boli študenti, ktorí mali preukazy oprávňujúce cestovať prvýkrát zadarmo.

18.11.2014 11:30
vlaky, Košice, stanica Foto: ,
Dlhé rady pri pokladniach v Košiciach dávali tušiť, že vo vlakoch bude nával
debata (6)

Preventívne si však mnohí kúpili k lístku aj miestenku za euro. Chceli mať istotu, že nebudú počas cesty stáť v uličke. Horšie bolo to, že viacero cestujúcich stihlo vlak len tesne aj napriek tomu, že prišli v predstihu dvadsať minút.

Ako sa vám cestovalo ráno vlakom do práce a do školy? Napíšte nám svoje zážitky na: ekonomika@pravda.sk

„Je to fajn, že sa dá cestovať zadarmo, ako dôchodca to budem sem–tam využívať. Železnice by však nemali posilniť len vlaky, ale aj pokladnice. Veď aj napriek tomu, že sú všetky otvorené, sú tu dosť veľké rady. Ťažko povedať, či je cestovanie zadarmo až taký premyslený krok. Určite by nielen nám dôchodcom pomohlo, keby vláda prijala aj iné opatrenia na zlepšenie života,“ myslí si Juraj Hudák, ktorý bol odprevadiť dcéru.

Rýchlik odchádzajúci z Košíc pár minút po druhej nebol úplne plný, bez problémov sa dali nájsť aj miesta na sedenie. Viacerých cestujúcich potešilo, že všetky vozne boli pomerne nové a žiadny z nich si nepamätal socializmus.

V rýchliku smerujúcom cez Žilinu do Bratislavy prevažovali mladí ľudia, väčšinou išlo o študentov.

„Je to dobrá vec, lebo mnohým ľuďom to pomôže a študenti si môžu dovoliť ísť domov častejšie,“ ocenil cestovanie zadarmo Tomáš Megis z Bánoviec nad Ondavou. Hoci on sám má „režinku“, keby túto výhodu nemal, určite by si vybavil kartičku na cestovanie zadarmo. Na cestovanie do Žiliny, kde študuje na vysokej škole, by sa mu to hodilo.

„Určite to využije aj väčšina spolužiakov. Hlavne pre tých, čo sú zďaleka, je to lepšie takto,“ dodal. „Na druhej strane by však mal dať premiér študentom možnosť praxe, aby sa mohli ľahšie zamestnať na Slovensku. Možno by bolo dobré posunúť peniaze v rozpočte radšej na takéto projekty,“ argumentoval študent.

„Ja cestovanie zadarmo využívam, vybaviť si kartičku bolo úplne jednoduché. Jedine ten rad na stanici trochu odrádza, ale inak to nebol žiadny problém. Je to vcelku dobrý nápad,“ povedala Iveta Pohinčáková z Trebišova, ktorá študuje v Trnave.

„Dúfam, že teraz budem môcť vďaka tomu chodiť domov častejšie ako raz za mesiac,“ dodala. Obaja spomínaní študenti si kúpili pre istotu aj miestenky, navyše mali šťastie a vďaka nim mali miesta v takmer úplne novom vagóne.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #bezplatné vlaky