Ďalšie sankcie by situáciu skomplikovali, tvrdí nemecký minister

Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel neverí, že tvrdšie sankcie voči Rusku pomôžu vyriešiť ukrajinskú krízu.

17.11.2014 12:36
debata (10)

Vyhlásil to v nedeľu, hoci nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu uviedla, že EÚ zvažuje ďalšie sankcie voči Rusku. "Neviem, ako by nám to pomohlo ekonomicky,“ povedal Gabriel v súvislosti so sankciami. "Iba by to situáciu skomplikovalo,“ doplnil.

Lídri krajín G20 na stretnutí v Brisbane v Austrálii varovali pred ďalšími sankciami voči Rusku. Tie by boli aktuálne, kým Rusko neskončí s podporou proruských separatistov. Súčasná situácia je neuspokojivá,“ povedala Merkelová. Gabriel zároveň vyhlásil, že ekonomická situácia v Rusku sa vzhľadom na sankcie zhoršila. "Nebudú môcť týmto spôsobom vydržať dlhý čas,“ povedal.

Ministri zahraničia Európskej únie prediskutujú v pondelok na zasadnutí možné rozšírenie sankcií proti Rusku, ako aj spôsoby pomoci Ukrajine. Reagujú na pokračovanie ozbrojených stretov medzi ukrajinskou armádou a separatistami, ktoré podľa Západu podporuje Rusko. Viaceré krajiny už Moskvu varovali, že ak nestiahne všetkých vojakov, zbrane a vojenskú techniku z východu Ukrajiny, rozšírenie sankcií bude opäť na stole.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #sankcie