Stredoeurópske e-shopy mali vlani tržby 93 miliárd eur

Používatelia internetu v strednej Európe minuli vlani v e-shopoch spolu 93,3 miliardy eur, čo predstavuje medziročný rast o 23 percent. Región sa tak podieľal štvrtinou na internetovom obchodovaní celého kontinentu. Vyplýva to z najnovšej štúdie Central Europe B2C E-commerce Report.

17.11.2014 10:19
debata

Tovar alebo služby cez internet nakúpilo v stredoeurópskom regióne 68 miliónov ľudí. Rovnako ako v ďalších oblastiach, aj v internetovom obchodovaní dominuje Nemecko, ktoré v roku 2013 dosiahlo obrat 63,4 miliardy eur. To je 68 percent zo stredoeurópskej oblasti.

„Nemecko dosahuje naozaj fantastické čísla vrátane medziročného rastu o 27 percent. To je však dané celkovou silou nemeckej ekonomiky, počtom používateľov internetu i tradíciou zásielkového predaja, s čím sa nemôžeme porovnávať. Česko je na tom lepšie ako Maďarsko, Slovensko či Slovinsko,“ podotkol výkonný riaditeľ českej Asociácie pre elektronickú komerciu Jan Vetýška.

Priemerná útrata na jedného spotrebiteľa bola v strednej Európe 1379 eur, priemer celej EÚ potom bol 1500 eur. Najviac, 2122 eur, minuli Rakúšania, nasledujú Švajčiari s 1789 eurami a bronzová priečka patrí Nemcom. Česi za rok minú na sieti v priemere 617 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #internet #e-shop