Ropa môže byť ešte lacnejšia

Trh s ropou vstúpil s pomalším ekonomickým rastom v Číne a s rozmachom ťažby z bridlíc v Spojených štátoch do novej éry. Vysoké ceny sa zrejme tak skoro nevrátia. V pravidelnej mesačnej správe o situácii na trhu to v piatok uviedla Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA).

15.11.2014 16:28
debata (31)

Ceny ropy klesli v posledných dňoch najnižšie za štyri roky a podľa agentúry by v budúcom roku mohli naďalej klesať.

„Hoci sa objavili určité špekulácie, že vysoké náklady nekonvenčnej produkcie ropy by pre ceny (severomorskej ropy) Brent mohli stanoviť nový rovnovážny stav v rozmedzí 80 až 90 dolárov za barel, vyváženosť medzi ponukou a dopytom naznačuje, že cenový pád sa ešte nekončí,“ oznámila IEA.

Ceny ropy sa vo štvrtok prepadli o viac ako tri percentá a Brent prvýkrát za štyri roky zostúpil pod 80 dolárov za barel. V piatok sa pohyboval nad 77 dolármi a zostáva v blízkosti štvorročného minima.

Prognózu svetového dopytu po rope na budúci rok však IEA nechala bezo zmien. Odhad sa teraz pohybuje na úrovni 1,13 milióna barelov denne. Na tento rok agentúra predpovedá svetovú spotrebu 680 000 barelov denne, čo je najnižšia úroveň za päť rokov.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Brent