Ryanair bude mať na letisku v Bratislave svoju základňu

Írsky nízkonákladový letecký prepravca Ryanair zriadi na jar budúceho roka na bratislavskom letisku M.R. Štefánika svoju ďalšiu základňu.

13.11.2014 17:49
debata

V Bratislave to vo štvrtok oznámil šéf Ryanairu Michael O'Leary, ktorý očakáva nárast počtu prepravených cestujúcich zo slovenskej metropoly.

„Od marca 2015 umiestnime v Bratislave dve lietadlá. Dúfam, že v budúcnosti sa nám podarí dostať do Bratislavy tretie a štvrté lietadlo,“ povedal O'Leary. To podľa neho napríklad umožní Ryanairu zaviesť z Bratislavy odlety v skorých ranných hodinách a tiež neskoré večerné prílety.

Otvorenie základne v slovenskej metropole spolu so 16 linkami vrátane novej linky do Madridu zaistí podľa dopravcu milión cestujúcich ročne. V prípade, že k dvom lietadlám pribudnú ďalšie stroje, počet pasažierov by sa mal zvýšiť až na dva milióny. Ryanair je dlhodobo najväčším dopravcom na bratislavskom letisku, kam lietajú aj České aerolínie na linke z Prahy cez Bratislavu do Košíc.

Vytvorenie základne Ryanairu najväčšie slovenské letisko privítalo. „Ryanair je pre nás dlhoročný, stabilný a hlavne férový partner. Tým sa letisko Bratislava definitívne dostáva na leteckú mapu Európy,“ dodal generálny riaditeľ letiska Ivan Trhlík. Poznamenal, že írsky dopravca v porovnaní s konkurenciou nezískal od letiska žiadne špeciálne podmienky.

O záujme Ryanairu otvoriť základňu na Slovensku O'Leary hovoril už vlani, kedy odhadol, že jeho spoločnosť viac než zdvojnásobí počet prepravených cestujúcich v Bratislave, a to na dva až 2,5 milióna ľudí ročne.

Bratislavské letisko je dlhodobo v tieni blízkeho viedenského letiska. Letisku M. R. Štefánika vlani piaty rok po sebe klesol počet prepravených cestujúcich, a to o tri percentá na 1,37 milióna ľudí. Ročná kapacita letiska je päť miliónov osôb. Služieb viedenského letiska, ktoré je od Bratislavy vzdialené po ceste len niekoľko desiatok kilometrov, vlani využilo takmer 22 miliónov pasažierov.

Ryanair prevádzkuje viac ako 1600 letov denne a spája 182 destinácií v 30 krajinách. O'Leary uviedol, že prepravca má v pláne začať transatlantické lety medzi Európu a Spojenými štátmi, ale k tomu podľa neho potrebuje veľkokapacitné lietadlá, ktoré zatiaľ nemá k dispozícii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #letisko #Ryanair