Na Slovensko možno potečie ropa z Kazachstanu

Na Slovensko možno bude prúdiť ropa z Kazachstanu. Rusko totiž údajne ponúklo tejto ázijskej krajine možnosť dodávať jej ropu do východnej a juhovýchodnej Európy cez ukrajinskú vetvu ropovodu Družba. Moskva sa tak chce vraj zabezpečiť voči prepravnému riziku, píše agentúra Reuters.

13.11.2014 12:08
debata

"Rusko ponúklo Kazachstanu posúdiť možnosť dodávok kazašskej ropy cez Ruskú federáciu využitím ropovodu Družba do východnej a juhovýchodnej Európy,“ cituje Reuters vyjadrenie ministerstva energetiky. Túto ponuku vraj Kazaši dostali ešte počas rokovaní začiatkom septembra v ich hlavnom meste Astane. Následne mal kazašský ropný monopol KazTransOil ponúknuť miestnym ropným firmám, aby zvážili dodávky ich ropy uvedeným spôsobom. O množstve kazašskej ropy, ktorá by takto mohlo na Slovensko a do Maďarska putovať, zúčastnené strany nehovoria.

Dôvodom sú zrejme podľa odborníkov vyhrotené vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou. "Vidím za tým iba jeden možný dôvod. Pre ruské firmy totiž nie je momentálne jednoduché ísť cez Ukrajinu,“ cituje Reuters obchodníka jednej z ruských ropných firiem. Potvrdzuje to aj ďalší zdroj agentúry, podľa ktorého chce takto ruská strana znižovať riziko ropných dodávok cez tento smer.

Dodávky ropy cez južnú vetvu ropovodu Družba pritom podľa údajov ruského ministerstva energetiky za prvé tri štvrťroky tohto roka dosiahli 11,36 mil. ton, z čoho dodávky na Slovensko a do Maďarska predstavovali 7,95 mil. ton. Celkový vývoz kazašskej ropy cez ruského monopolného prepravcu Transneft do baltského prístavu Ust Luga a černomorského prístavu Novorossijsk predstavoval v rovnakom období 12,53 mil. ton.

Zdroje z kazašského prostredia sú však podľa Reuters k presmerovaniu dodávok miestnej ropy do ropovodu Družba skôr skeptické, aj vzhľadom na politické riziká, ktoré by toto rozhodnutie mohlo prinášať. Navyše, za dodávky ropy do Maďarska a na Slovensko by údajne dostali o 5 amerických dolárov za barel menej v porovnaní s dodávkami do spomínaného baltského prístavu Ust Luga.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa