Maďari majú vážny záujem o Slovenské elektrárne

Maďarský energetický gigant Mol podľa informácií Pravdy pripravuje ponuku na kúpu 66 percent akcií Slovenských elektrární.

13.11.2014 12:00
debata (54)

Podiel predáva taliansky Enel, ktorý si bude vyberať spomedzi viacerých záujemcov. Ponuku už predložili 3 firmy a celkovo si informačné materiály pod podmienkou zachovania mlčanlivosti prevzalo viac ako päť investorov. Medzi nimi sú okrem koncernu Mol aj maďarská štátna elektroenergetická spoločnosť MDM, české firmy ČEZ a EPH a čínska China National Nuclear Corporation.

Maďarský Mol pôsobí aj v Slovnafte. O vstup do Slovenských elektrární má vážny záujem. Podobne ako české firmy ČEZ a Energetický a průmyslový holding má však aj Mol problém s tým, že súčasťou Slovenských elektrární je nedostavaný tretí a štvrtý blok Mochoviec. Investori žiadajú štát o záruky, že ak by Mochovce boli stratové, čo je v prvých rokoch po dostavbe možné vzhľadom na nízke trhové ceny elektriny, nebudú prerábať. Vláda sa zatiaľ nevyjadrila, či na to pristúpi.

Ak by Mol prevzal Slovenské elektrárne, išlo by sčasti o vplyv iného štátu na náš strategický podnik. Maďarský štát má totiž v koncerne 24,7 percenta akcií, čo je druhý najvyšší podiel po zahraničných investoroch (25,1 percenta). Značný vplyv na Mol tak má vláda na čele s Viktorom Orbánom. Maďarsko akcie Molu v roku 2011 kúpilo spätne za 1,9 miliardy eur od ruskej spoločnosti Surgutneftegaz. Tá podiel predtým v roku 2009 odkúpila zase od rakúskeho OMV, ktorý sa predtým neúspešne pokúšal Mol ovládnuť.

Aj keď investícia Rusov bola v tom čase z pohľadu Molu označovaná za „nepriateľskú“, teraz má Orbánova vláda nadštandardné vzťahy s Ruskom. Orbán po tlaku Moskvy prestal dodávať plyn Ukrajine a podporuje aj výstavbu plynovodu South Stream, ktorým má tiecť ruský plyn do Európy mimo Ukrajinu. Projekt podporujú aj Rusi a Bulhari. Naopak, EÚ vrátane Slovenska je zásadne proti South Streamu. Špekuluje sa preto, či za záujmom Molu nie je v skutočnosti ruský záujem o Slovenské elektrárne.

Ruský Rosatom v hre o podiel bol, ale zo zoznamu záujemcov napokon vypadol. Malo ísť o dôsledok protiruských európskych sankcií, ktorými sa obmedzil prístup Rusom k lacným úverom v eurách.

Podiel vo výške 66 percent v Slovenských elektrárňach pritom analytici banky Santander ohodnotili na 3,6 mld. eur vrátane dlhov, aj keď Enel za akcie dal v roku 2006 necelých 840 miliónov eur.

Mol však prístup k dlhodobému lacnému financovaniu investícií má. Prípadná investícia má však geopolitický rozmer. Podľa zistení maďarského portálu 444.hu už existuje v Európskej komisii znepokojenie, že niektorí záujemcovia o kúpu akcií Enelu v skutočnosti rokujú v ruskom záujme. Aj slovenský portál energia.sk upozornil na to, že Rosatom sa bude napríklad podieľať na rozšírení maďarskej jadrovej elektrárne v Pakši. Štátna MVM zase vytvorila spoločný podnik s Gazpromom, ktorý má vybudovať maďarskú časť plynovodu South Stream.

Portál 444.hu varuje tiež pred tým, aby kúpa Slovenských elektrární nezvýšila vládny dlh Maďarska. Ten sa v poslednom období stabilizoval na úrovni 77 percent výkonu ekonomiky. Ratingová agentúra Moody‘s Investors Service aj preto nedávno zlepšila výhľad ratingu Maďarska z negatívneho na stabilný.

Priestor na investície sa aj preto zlepšuje. Maďari začínajú mať prístup k lacnejším úverom, keď základná úroková sadzba maďarskej centrálnej banky za posledné dva roky klesla zo 4,9 percenta na 2,1 percenta. V eurozóne je na porovnanie 0,05 percenta.

Rusom väčšia investícia na Slovensku chýba. Neuspeli pri privatizácii SPP. Naopak, maďarský Mol zatiaľ v roku 2000 na Slovensku ovládol Slovnaft. V roku 2001 bol ešte Slovnaft v súťaži o kúpu podielu slovenského prepravcu ropy Transpetrol, ale úspešnejší bol vtedy ruský Yukos. Neskôr Slovensko akcie Transpetrolu odkúpilo späť.

Slovenská vláda aj teraz zvažuje, že by podiel v elektrárňach kúpila späť, ale financie na to v štátnej kase nie sú. Prioritou je pre kabinet zlepšiť si pozíciu terajšieho 34–percentného akcionára.

Celkový počet predložených predbežných ponúk a mená záujemcov o podiel v Slovenských elektrárňach by mohli byť známe do konca tohto mesiaca. Neskôr prídu na rad finálne ponuky. Súťaž by mala byť ukončená začiatkom roka 2015. Enel chce predajom znížiť dlhy, ale pripúšťa, že za každú cenu predávať nebude a môže alternatívne znížiť svoj podiel v španielskej Endese.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel #MOL