Ukrajinci zvýšili základný úrok na 14 percent

Ukrajinská centrálna banka sa v stredu rozhodla zvýšiť svoju základnú úrokovú sadzbu o 1,5 percentuálneho bodu na 14 percent.

13.11.2014 06:00
debata (44)

Reaguje tak na pokračujúci rast inflácie a výrazné oslabovanie meny. K zvýšeniu úrokov tento rok pristúpila už tretíkrát. Základná sadzba sa tak viac ako zdvojnásobila z 6,5 percenta na začiatku roka.

Centrálna banka tento krok zdôvodnila „mimoriadnym stavom“ ukrajinskej ekonomiky a snahou podporiť ukrajinskú hrivnu, ktorej prepad prispieva k inflačným tlakom. Medziročná miera inflácie na Ukrajine sa v októbri vyšplhala na 19,8 percenta, zatiaľ čo v septembri predstavovala 17,5 percenta, upozorňuje agentúra Reuters.

Ukrajinská ekonomika sa stretáva s negatívnymi dôsledkami povstania proruských separatistov na východe krajiny a marcovej anexie ukrajinského polostrova Krym Ruskom. Hrubý domáci produkt Ukrajiny sa v treťom štvrťroku medziročne znížil o 5,1 percenta, a prehĺbil tak pokles zo 4,6 percenta v druhom kvartáli.

Medzinárodný menový fond (MMF) koncom apríla schválil dvojročný program hospodárskej pomoci Ukrajine v celkovej hodnote 17 miliárd dolárov, ktorý má odvrátiť hroziaci kolaps ukrajinskej ekonomiky. Začiatkom septembra MMF varoval, že Ukrajina by mohla potrebovať dodatočnú pomoc v objeme až 19 miliárd dolárov, ak bude konflikt na východe krajiny pokračovať aj v budúcom roku.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #úrok #Ukrajina #hrivna