Ukrajinská hrivna je pod tlakom, po roku je o polovicu slabšia

Ukrajinská hrivna v utorok voči americkému doláru klesla na nové rekordné minimum 15,84 hrivny za dolár a silno oslabili tiež ukrajinskej akcie.

12.11.2014 09:04
debata (23)

Dôvodom sú rastúce obavy, že situácia na východe krajiny sa zhoršuje, povedali analytici agentúre Bloomberg. Hrivna voči doláru klesla o viac ako šesť percent a hlavný index ukrajinských akcií o 6,4 percenta. Výnosy ukrajinských eurobondov sa priblížili rekordnému maximu.

„Pohyby trhu, ktoré vidíme, sú prevažne riadené strachom, že boje na Donbasu po správach o posilách pre separatistami z Ruska výrazne zosilnie,“ uviedol maklér spoločnosti Dragon Capital Fjodor Bagněnko. Oslabovanie hrivny podľa neho vyvoláva obavy aj na miestnom akciovom trhu.

Hrivna už od začiatku tohto roka klesla k doláru o 48 percent, čo je najvyššia strata zo všetkých svetových mien, ktoré Bloomberg sleduje. Ruský rubeľ voči doláru oslabil o zhruba 29 percent.

Na východe Ukrajiny pokračuje porušovanie stále platného prímeria a ďalej tam umierajú ľudia. Ukrajinská armáda v utorok priznala ďalších päť mŕtvych. Vzhľadom k množiacim sa informáciám o pohybe vojenských kolón s delami a obrnenými vozidlami sa zvyšujú obavy, že sa čoskoro v plnej sile obnoví ozbrojený konflikt. Európska únia a USA pohrozili sprísnením sankcií voči Rusku, ktoré podľa nich pokračuje vo vyzbrojovania povstalcov.

Ukrajinská centrálna banka minulý týždeň opustila plán udržať cieľový výmenný kurz na 12,95 hrivny za dolár. Intervencie na podporu hrivny totiž v októbri znížili devízové rezervy Ukrajiny na 12,6 miliardy USD, najnižšie za viac ako deväť rokov. Flexibilnejší kurz hrivny je jednou z podmienok záchranného úveru od Medzinárodného menového fondu.

Investori sa zbavovali ukrajinských aktív tiež po vyhlásení nemeckého ministra zahraničných Franka-Waltera Steinmeiera, podlé ktorého sú na východe Ukrajiny v plnom prúde prípravy na násilný konflikt. Výnos dolárových dlhopisov so splatnosťou v júli 2017 vzrástol o 14 bázických bodov na 16,13 percenta a priblížil sa rekordu 16,32 percenta z minulého mesiaca.

Ekonóm finančného ústavu Standard Bank Group Timothy Ash poznamenal, že pokles hrivny poukazuje na snahu Ukrajincov nakupovať zahraničia meny v obave, že konflikt na východe krajiny sa ešte bude zhoršovať. Ukrajina a jej mena tak čelia kríze dôvery. Pokles kurzu meny tiež zvýši náklady na záchranu zadlžených ukrajinských bánk, pretože sa im zníži kapitál a zvýši sa objem zlých úverov.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #hrivna