Slovenský priemysel spomalil tempo na 1,2 %

Dynamika priemyslu na Slovensku naďalej spomaľuje. Priemyselná produkcia totiž v septembri po očistení o vplyv počtu pracovných dní medziročne stúpla už iba o 1,2 %.

10.11.2014 10:35
debata

Jej rast pritom postupne spomaľoval z júnových 7,6 %, cez júlových 4,4 % a 2,7 % v auguste. Septembrový vývoj pritom podľa Štatistického úradu SR ovplyvnil rast v ťažbe a dobývaní o 4 % a v priemyselnej výrobe o 1,6 %. V dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu produkcia klesla o 3,2 %.

Zvýšenie celkovej produkcie priemyslu ovplyvnil rast vo výrobe elektrických zariadení o 25,8 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 7,6 %, výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 7,7 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 5,7 %, výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 4,6 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 6,5 %. Objem produkcie sa znížil najmä vo výrobe dopravných prostriedkov o 4,4 % a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 8,8 %.

V priemere za deväť mesiacov roka 2014 tak index priemyselnej produkcie medziročne stúpol o 4,7 %, z toho v priemyselnej výrobe o 6,6 %, v ťažbe a dobývaní o 3,9 %. V dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu bola produkcia nižšia o 9,2 %.

Celkový rast produkcie počas troch štvrťrokov tohto roka súvisel so zvýšením hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov o 6,4 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 12,6 %, výrobe elektrických zariadení o 24,4 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 17,1 % a vo výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 6,6 %. Produkcia klesla najmä vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 12,6 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 15,3 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel