Rusi a Číňania podpísali ďalšiu dohodu o plyne

Rusko a Čína v nedeľu podpísali rámcovú zmluvu o ďalších dodávkach ruského plynu do Číny, a to takzvanou západnou cestou. Informovala o tom agentúra Reuters.

09.11.2014 14:35
debata (139)

Podľa šéfa ruského plynárenského podniku Gazprom Alexeja Millera by sa Čína vďaka týmto dodávkam mohla stať väčším odberateľom ruského plynu než Európa.

„Akonáhle spustíme dodávky západnou cestou, môže objem dodávok plynu do Číny prekonať súčasný objem exportu do Európy,“ citoval Millera ruský server RT. Západnou cestou by mal prúdiť plyn z nálezísk v západnej Sibíri. Dodávky by v rámci plánovaného tridsaťročného kontraktu mali dosahovať 30 miliárd kubických metrov plynu ročne.

Podľa šéfa Gazpromu už boli uzatvorené hlavné podmienky kontraktu, vrátane časového harmonogramu na výstavbu plynovodu Altaj. „Západná cesta sa stáva prioritou v našej plynárenskej spolupráci (s Čínou),“ vyhlásil Miller. Rámcová zmluva tiež predpokladá, že čínska plynárenská spoločnosť CNPC kúpi desaťpercentný podiel vo firme Vankornefť, ktorá je divíziou ruského ropného gigantu Rosnefť, píše agentúra Reuters.

Gazprom už predtým podpísal dohodu, podľa ktorej má do Číny dodávať takzvanou východnou cestou 38 miliárd kubických metrov plynu ročne. Táto dohoda v hodnote 400 miliárd dolárov počíta s prepravou plynu z nálezísk vo východnej Sibíri pomocou plynovodu Sila Sibíri, ktorý je od septembra vo výstavbe.

Rusko čoraz viac presúva pozornosť k ázijským trhom po tom, čo sa stalo terčom sankcií západných krajín pre svoj postupu voči Ukrajine. Dohody o dodávkach plynu do Číny pomôžu ruskému Gazpromu znížiť závislosť na európskom trhu. Číne potom ruský plyn zabezpečí pokles závislosti na uhlí v čase, keď sa krajina snaží riešiť problémy so znečisteným ovzduším.

„Spolupráca Číny s Ruskom je vrcholne dôležitá na udržanie sveta v medziach medzinárodného práva a na posilnenie ich stability a predvídateľnosti,“ uviedol podľa agentúry Reuters ruský prezident Vladimir Putin pri rozhovore so svojím čínskym náprotivkom Si Tin-pchingom. Stretnutie štátnikov sa uskutočnilo pred samitom Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC), ktorá sa začne v pondelok.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #plyn