Rusko je pripravené brániť rubeľ, zastavilo to jeho voľný pád

Ruská centrálna banka je pripravená "kedykoľvek" zvýšiť intervencie na obranu ruskej meny a použiť aj iné nástroje, aby zabránila ďalšiemu prepadu rubľa. Banka to oznámila po nových výkyvoch rubľa na menovom trhu.

08.11.2014 11:34
debata (33)

Ruská mena v piatok klesla k americkému doláru na nové rekordné minimum. Po správach o mimoriadnom zasadaní centrálnej banky ale popoludní straty zmazala.

Za najnovším poklesom kurzu rubľa stojí najmä centrálna banka, ktorá v stredu zmenila svoju intervenčnú politiku, keď znížila veľkosť intervencií na trhu na podporu rubľa na 350 miliónov USD denne, s výnimkou obdobia, keď by sa objavili riziká pre finančnú stabilitu. Pre intervencie do stredy nebol stanovený žiadny limit. Centrálna banka v posledných týždňoch v rámci podpory rubľa predávala až 2,5 miliardy dolárov denne.

Rubeľ k doláru vo štvrtok klesol o zhruba tri percentá. V piatok v tomto prepade pokračoval a k americkej mene zostúpil až na nové rekordné minimum 48,7 RUB za dolár. Po správach o mimoriadnom rokovaní centrálnej banky sa ale jeho prepad zastavil a rubeľ straty zmazal. Oživeniu pomohli aj rastúce ceny ropy na svetových trhoch.

Ruská centrálna banka neskôr podľa agentúry Reuters uviedla, že je ochotná devízové intervencie bez predchádzajúceho varovania kedykoľvek zvýšiť. Okrem toho je pripravená použiť aj iné nástroje na podporu domácej meny. Tá je podľa nej podhodnotená a banka očakáva korekciu výmenného kurzu. Rubeľ ale na vyjadrenie príliš nereagoval a krátko po zverejnení vyhlásenia mierne klesal.

Rubeľ k doláru klesol v tomto roku zatiaľ o skoro 30 percent. Prispel k tomu aj pokles cien ropy a západné sankcie voči Rusku, ktoré znížili vývoz z Ruska a prílev investícií. Piatkový pokles rubľa, ktorý dopoludnia podľa Reuters pripomínal voľný pád, podnietil niektorých analytikov vyjadriť sa, že Rusko je už v pazúroch menovej krízy.

Je to rozvinutá panika s príznakmi menovej krízy, povedal podľa Reuters hlavný ekonóm moskovskej pobočky ING Bank Dmitrij Polevoj. „V takejto dobe by centrálna banka mala intervenovať. Keď toto nie je riziko pre finančnú stabilitu, tak čo to potom je?“

Okrem rubľa v piatok oslabovali aj ruské akcie. Hlavný akciový index RTS klesol najnižšie za päť rokov, straty ale neskôr zmazal.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ