Orbán o South Streame: Potrebujeme plynovod, ktorý obíde Ukrajinu

Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok potvrdil svoje odhodlanie realizovať Rusmi presadzovaný projekt plynovodu South Stream, voči ktorému má Európska únia námietky.

04.11.2014 22:29
debata (43)

Urobil tak deň po tom, čo parlament v Budapešti schválil zákon, ktorý umožňuje urýchliť vybudovanie maďarského úseku tohto plynovodu.

„Je potrebné, aby sa do Maďarska mohol dostať plyn, aj keď budú na Ukrajine problémy. A k tomu potrebujeme iný plynovod, než je ten, ktorý teraz vedie cez Ukrajinu,“ vyhlásil Orbán podľa agentúry AFP pred novinármi.

Projekt plynovodu South Stream, za ktorým stojí ruský plynárenský koncern Gazprom a ktorý by mal stáť 16 miliárd eur, má zabezpečiť zásobovanie Európy ruským plynom mimo územia Ukrajiny. Európska únia ho ale pribrzdila.

„Nemecko už postavilo (plynovod) North Stream, a je teda schopné vyhnúť sa Ukrajine ako potencionálnemu zdrojmi nebezpečenstva,“ uviedol tiež Orbán. „Nechceme nič viac, než čo chce Nemecko,“ dodal.

Maďarský parlament v pondelok večer schválil zákon, ktorý umožňuje stavať plynovod aj firmám, ktoré k tomu nemajú príslušné prevádzkové povolenie. Aj keď v tomto právnom predpise nie je výslovná zmienka o South Streame, text je interpretovaný ako „zelená“ pre začatie jeho stavby.

Hovorkyňa Európskej komisie Anna-Kaisa Itkonenová podľa AFP oznámila, že Brusel v utorok vyzval maďarskú vládu, aby objasnila svoju pozíciu v tejto záležitosti. Avšak postoj k South Streamu nie je v EÚ zďaleka jednotný, pre zabezpečenie dodávok plynu o neho stoja aj ďalšie krajiny.

Plynovod, ktorého výstavba sa začala oficiálne v decembri 2012, má mať ročnú kapacitu 63 miliárd kubíkov plynu. Má viesť pod Čiernym morom, cez Bulharsko, Srbsko, Maďarsko a Slovinsko až do Talianska.

Moskva chce týmto spôsobom obísť Ukrajinu, cez ktorú teraz prúdi do Európy najviac plynu a s ktoru je v spore pre proruských separatistov na východe krajiny. Európska komisia projektu vytýka okrem iného to, že ruský Gazprom má byť tak dodávateľom plynu, ako aj prevádzkovateľom plynovodu.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #South Stream