Slovensko bude môcť Ukrajine dodať viac plynu

Ukrajina bude môcť odoberať zo Slovenska o šestinu viac zemného plynu než doteraz. Dôvodom je zvýšenie kapacity existujúceho plynovodného prepojenia medzi oboma krajinami, ktorým od septembra prúdi surovina zo Slovenska na Ukrajinu.

04.11.2014 17:26
debata (61)

Prevádzkovateľ plynovodov, spoločnosť Eustream, v utorok oznámil, že záujemcom o dodávky plynu na Ukrajinu ponúka dodatočnú prepravnú kapacitu. Dodávkami zo západu Kyjev znížil svoju energetickú závislosť na Rusku.

Zo Slovenska v týchto dňoch prúdi na Ukrajinu zhruba 26,5 milióna metrov kubických plynu denne. To predstavuje prakticky plné vyťaženie doterajšej prepravnej kapacity plynovodu, ktorý slúži pre spätné dodávky plynu zo Slovenska na Ukrajinu. Doterajšia kapacita plynovodu v objeme desať miliárd metrov kubických ročne je rezervovaná do roku 2019.

„Eustream ponúka (dodatočnú) kapacitu 4,5 milióna metrov kubických denne v reakcii na technické zmeny na ukrajinskej strane, ktoré zvýšili technickú kapacitu plynovodu,“ povedal hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan. Dodal, že zvýšená kapacita plynovodu bude k dispozícii už od štvrtka.

Rusko prestalo dodávať Ukrajine plyn v júni, a to pre spor o ceny a nezaplatené účty. Minulý týždeň sa ale Rusko a Ukrajina dohodli na dodávkach zemného plynu na Ukrajinu počas zimného obdobia.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #plyn #Ukrajina