Štát zvažuje, že uvoľní 800 miliónov eur na Mochovce

Štát zrejme bude súhlasiť s tým, aby sa rozpočet dostavby tretieho a štvrtého bloku jadrových elektrární Mochovce navýšil o ďalších 800 miliónov eur.

04.11.2014 13:45
debata

Stavba, ktorá mala stáť pôvodne 2,8 miliardy eur, by tak napokon stála až 4,6 miliardy eur. Teraz schválený rozpočet dosahuje 3,8 miliardy eur.

Na projekte sa finančne nepriamo podieľa aj štát. Vláda má totiž 34 percent akcií Slovenských elektrární, v ktorých má zvyšný podiel taliansky Enel. Obaja akcionári sa ešte pri privatizácii elektrární v roku 2006 dohodli, že spoločnosť nebude vyplácať dividendy zo ziskov a peniaze sa radšej vložia do investícií. Mochovce sú najvýraznejším projektom. Štátu sa však nepáčilo, že projekt sa postupne predražoval a meškal. Pôvodne mala byť výstavba v prípade tretieho bloku ukončená v roku 2012 a štvrtého v roku 2013. Najnovšie elektrárne tvrdia, že tretí mochovský blok by mal byť defi nitívne dostavaný v novembri roku 2016 a štvrtý následne v roku 2017.

Jadrová elektráreň Mochovce

Elektráreň uskutočnila exkurziu na dostavbe 3. a 4. bloku 7. októbra 2014.

Fotogaléria
Jadrová elektráreň Mochovce.
Strojovňa s turbogenerátormi.
+15Jadrová elektráreň Mochovce.

O navýšení prostriedkov by sa malo rozhodnúť tento týždeň v piatok, keď majú Slovenské elektrárne mimoriadne valné zhromaždenie. Či však zástupcovia štátu už teraz zdvihnú ruku za navýšenie rozpočtu Mochoviec, nie je zatiaľ isté.

„Máme ešte štyri dni na to, aby sme dotiahli určité veci. Sú totiž ešte otvorené niektoré otázky, ktoré sú pre nás prioritné. Verím tomu, že otvorené otázky dotiahneme do konca,“ skonštatoval včera v Mochovciach podľa agentúry SITA minister hospodárstva Pavol Pavlis. Podľa neho Mochovce sa už musia vzhľadom na to, v akom sú štádiu, v každom prípade dostavať.

Ministerstvo hospodárstva sa pre dostavbu mochovských blokov dohodlo s Enelom na deviatich z jedenástich opatrení. Opatrenia by mali hlavne posilniť kontrolnú pozíciu štátu pri realizácii projektu.

„Opatrenia by mali pomôcť, aby tie termíny dostavby, ako aj financovanie bolo realizované tak, ako sľúbili Slovenské elektrárne,“ dodal Pavlis. Medzi opatreniami je vytvorenie pozície manažéra pre dohľad nad riadením projektu či vytvorenie osobitného riadiaceho výboru. Vypracovávať sa majú mesačné správy o rizikách, zredukovať sa má rozsah a ceny služieb a ďalšie kroky, ktoré smerujú k optimalizácii nákladov.

V oblasti koordinácie sa majú napríklad vytvoriť pracovné skupiny pre jadrovú časť. Minister zároveň upozornil, že nie je spokojný s priebehom dostavby, s jej realizáciou, ako ani s projektovaním stavby. „Vyjadrujem veľkú, veľkú nespokojnosť, ako v súčasnosti prebieha dostavba. Dnešným dňom ministerstvo hospodárstva v súvislosti s dostavbou tretieho a štvrtého bloku v Mochovciach bude Talianom dýchať každý deň na krk. Som oprávnený to povedať vzhľadom na to, čo som dnes videl,“ povedal v pondelok počas kontrolného dňa v Mochovciach Pavlis.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Na dostavbe pracovalo počas špičky 5 200 ľudí zo 150 dodávateľských spoločností. Slovenské firmy sa na dostavbe podieľali 54 %. Nasledovali české spoločnosti s podielom 21 % a talianske s 10–percentným podielom. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať výkon približne tisíc megawattov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba