Maďari obišli Brusel, nový zákon urýchli stavbu South Streamu

Maďarský parlament v pondelok schválil zákon, ktorý umožňuje urýchliť stavbu plynovodu South Stream, kritizovanú Európskou komisiou, a obísť tak príslušné konania v Európskej únii. Informovala o tom agentúra DPA.

04.11.2014 07:30
debata (164)

Návrh právneho predpisu zákonodarný zbor schválil vďaka hlasom poslancov vládnucej strany Fidesz premiéra Viktora Orbána. Normatívny akt teraz povoľuje stavbu plynových potrubí aj firmám, ktoré nemajú príslušné prevádzkové povolenie.

Podľa expertov je zákon ušitý na mieru maďarsko-ruskej spoločnosti, ktorá má na starosti výstavbu maďarského úseku plynovodu South Stream a ktorú bude kontrolovať ruský plynárenský koncern Gazprom. Plynovodom má putovať ruský plyn pod Čiernym morom, cez Bulharsko, Srbsko, Maďarsko a Slovinsko až do Talianska.

Moskva chce týmto spôsobom obísť Ukrajinu, cez ktorú teraz prúdi do Európy najviac ruského plynu a s ktorou je Rusko v spore kvôli podpore proruských separatistov. Európska komisia projektu vytýka okrem iného to, že ruský Gazprom má byť tak dodávateľom plynu, ako aj prevádzkovateľom plynovodu.

Predseda maďarskej vlády Orbán sa v poslednom období stále viac otvára Rusku. Tento jeho posun so znepokojením sleduje Európska únia aj Spojené štáty, poznamenala DPA.

164 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #plyn #South Stream