Bruselská dohoda má zabezpečiť dostatok plynu počas zimy

Po siedmich kolách tvrdých rokovaní Ukrajina a Rusko podpísali zmluvu, ktorá má zabezpečiť stabilné dodávky plynu počas nadchádzajúcej zimy nielen na Ukrajinu, ale aj do Európy. Dodávky plynu by mal ruský energetický gigant Gazprom obnoviť, len čo dostane prvú splátku dlžnej sumy od ukrajinského Naftogazu. Analytici však platobnú schopnosť Ukrajiny naďalej spochybňujú.

02.11.2014 06:00
Rusko, Ukrajina, plyn, Šefčovič, Prodan, Novak Foto: ,
Eurokomisár Gunther Oettingerr (dole v strede), ruský minister pre energetiku Alexander Novak (vľavo) a ukrajinský minister pre energetiku Jurij Prodan podpisujú dohodu o dodávke plynu z Ruska na Ukrajinu. V hornom rade vľavo je šéf Gazpromu Alexej Miller, v strede odchádzajúci šéf Európskej komisie José Manuel Barroso a vpravo eurokomisár Maroš Šefčovič, ktorý od 1. novembra bude mať na starostii energetiku.
debata

„Nemôže byť lepší koniec môjho mandátu,“ komentoval podpis dohody odchádzajúci šéf Európskej komisie José Manuel Barroso, ktorý zároveň dúfa, že zmluva o zimných dodávkach plynu pomôže zlepšiť aj vzájomné vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom. Zástupcovia Európskej únie, Ruska a Ukrajiny sa totiž po siedmich vzájomných stretnutiach definitívne dohodli na cene za zimné dodávky plynu pre Ukrajinu z Ruska. Tie by zároveň mali zabezpečiť aj stabilné dodávky plynu pre Európu vrátane Slovenska.

Zmluva dala definitívnu bodku aj za sumou, ktorú majú Ukrajinci Rusom zaplatiť za predchádzajúce dlhy, čo bolo ruskou podmienkou pre nové dodávky. „Je to zároveň aj dôležitý krok pre energetickú bezpečnosť na celom európskom kontinente,“ povedal Barroso. Dodávky ruského plynu na Ukrajinu by mali Rusi obnoviť do štyridsiatich ôsmich hodín po zaplatení prvej tranže 1,45 miliardy dolárov. Prvú tranžu by mala Ukrajina uhradiť neodkladne, respektíve do konca novembra. Druhú tranžu v hodnote 1,65 miliardy amerických dolárov do konca tohto roka.

Nové dodávky plynu z Ruska na Ukrajinu podmienili mesačnými platbami vopred. Ukrajina má zaplatiť 385 dolárov za tisíc kubických metrov. Konečná cena bude určená vzorcom zo súčasnej zmluvy. „Cena za dodávky plynu počas nadchádzajúcich piatich mesiacov je cena, ktorá je blízka trhovej cene plynu,“ vyjadril sa po rokovaní minister energetiky Ukrajiny Jurij Prodan.

Zmluva umožňuje Ukrajine použiť peniaze z existujúcej finančnej pomoci od Medzinárodného menového fondu a Európskej únie. Detaily o tom, koľko peňazí z akých zdrojov pôjde, však stále nepoznáme. „Všetky strany urobili kompromis. Ruská strana musela ustúpiť z ceny, z ukrajinskej strany bolo potrebné zrealizovať platby za uplynulý dlh a takisto hľadať s EÚ a medzinárodnými finančnými inštitúciami spôsob, ako zaplatiť za plyn na túto zimu,“ povedal v relácii O 5 minút 12 podpredseda eurokomisie Maroš Šefčovič. Ten zároveň odmietol tvrdenie, že by sa na plynový dlh Ukrajiny mali poskladať aj slovenskí občania. „Nedá sa povedať, že to platíme za nich. Poskytujeme im finančnú pomoc vo forme dlhodobých úverov s dĺžkou splatnosti vyše 15 rokov, pričom je to podmienené veľmi rozsiahlymi reformami,“ uviedol.

Ukrajinci môžu podľa analytika portálu energieprevas.sk Jozefa Badidu na platby využiť vlastné zdroje plynúce z prepravy ruského plynu cez svoje územie. Ich platobnú schopnosť však stále považuje za najväčšie riziko problému. "Podľa vyjadrení ukrajinských politikov sa zdá, že krajina bude mať dostatočné financie na úhradu starých dlhov, ako aj ďalších ruských dodávok plynu. Či to tak naozaj bude, uvidíme počas niekoľkých dní, " povedal.

Ak by Rusi dodávky plynu na Ukrajinu neobnovili, mohla by mať problém aj západná Európa. Ukrajina sa na zimu totiž nestihla dostatočne predzásobiť, keďže jej Rusko pre dlhy stoplo v júni tohto roku prívod plynu. Počas minulého týždňa už zároveň začali aj vykurovať. Zásoby plynu by im však stačili sotva na tri mesiace. Nízky stav zásob plynu môže tiež negatívne ovplyvniť aj tok ruského plynu cez územie Slovenska do Európy.

Problém s plynom začal eskalovať v júni, keď Moskva pozastavila tok na Ukrajinu pre nezaplatenie účtov od novembra do júna minulého roka. Dlh sa podľa ruskej strany vyšplhal na 5,3 miliardy dolárov, Ukrajina, naopak, tvrdí, že dlhuje len 3,1 miliardy.  Konečnú cenu určí arbitrážny súd v Štokholme. Výsledok sa očakáva v polovici budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #Rusko #plyn #Ukrajina