Nemecký priemysel sa v októbri zotavil

Nemecký priemysel sa v októbri po septembrovom poklese vrátil k rastu. Index nákupných manažérov (PMI) v spracovateľskom priemysle, ktorý sa podieľa na výkone najväčšej európskej ekonomiky zhruba pätinou, podľa finálnych údajov agentúry Markit posilnil na 51,4 bodu zo septembrových 49,9 bodu. Prekonal hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu.

03.11.2014 11:43
debata (1)

K zotaveniu prispela vyššia produkcia a firmy vytvárali nové pracovné miesta najrýchlejším tempom za takmer tri roky. Nové objednávky však klesali druhý mesiac v rade, keď na dopyt negatívne vplývalo spomalenie domácej aj globálnej ekonomiky a sankcie proti Rusku. Nové exportné objednávky posilnili iba veľmi mierne, pričom ceny vstupov klesli najviac za pol roka.

Nemecká ekonomika po silnom štarte v prvých mesiacoch roka v druhom kvartáli prekvapujúco klesla o 0,2 %. Výhľad tohtoročného rastu Nemecku v posledných týždňoch zhoršili Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj aj Medzinárodný menový fond. Podľa aktuálnej prognózy vlády v Berlíne by sa mal hrubý domáci produkt krajiny v roku 2014 zväčšiť o 1,2 %.

Francúzsky spracovateľský priemysel podľa osobitných údajov agentúry Markit v októbri pokračoval v poklese. Príslušný index PMI oslabil na 48,5 bodu zo septembrových 48,8 bodu. Nové domáce aj exportné objednávky pokračovali v poklese, pričom firmy ďalej prepúšťali zamestnancov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #priemysel