Česká Škoda Electric zmodernizuje trolejbusy pre americký Boston

Plzeňská Škoda Electric zmodernizuje 32 kĺbových trolejbusov v americkom Bostone. Hodnota zákazky na roky 2015 a 2016 je zhruba 100 miliónov českých korún.

03.11.2014 09:53
MHD, nové trolejbusy, Bratislava, trolejbus, DPB Foto: ,
Trolejbusy Škoda Electric jazdia aj v Bratislave
debata

Podnik tak nadviazal na svoju významnú dodávku trolejbusov z rokov 2004 až 2005, keď spoločne s firmou Neoplan USA vyrobil tieto vozidlá pre Boston, povedal Karel Majer, riaditeľ divízie Trolejbusy spoločnosti Škoda Electric. Kompletná modernizácia výrazne predĺži životnosť vozidiel.

„V Bostone oceňujú kvalitu a technickú úroveň našich výrobkov. S prevádzkou sú veľmi spokojní, a preto sa rozhodli vzhľadom k výborným skúsenostiam s trolejbusmi Škoda predĺžiť ich životnosť,“ uviedol Majer. Podľa neho sú USA navyše perspektívne aj pre ďalšie dodávky a „naskytá sa mnoho ďalších zaujímavých obchodných príležitostí“. Teraz napríklad firma rokuje s miestnymi partnermi o projektoch na elektrobusy.

Podľa obchodného manažéra Škody Electric Pavla Kucha sa budú 18-metrové trolejbusy modernizovať v USA v spolupráci s miestnou firmou MMA, ktorá bude mať na starosť mechanickú časť, teda konštrukciu a interiér. Na modernizácii sa bude pracovať v sídle MMA v najsevernejšej časti USA v meste Limestone v štáte Maine. Priamo v Bostone sa odohrá úvodné a záverečné testovanie. Škodu budú reprezentovať odborníci na projekty v USA, špecialisti na montáž a technici skúšobne.

Škoda modernizuje časť elektrickej výzbroje. „Pôjde hlavne o upgrade a kontrolu strešných kontajnerov, úpravu zberného systému, kontrolu, testy a podporu modernizácie dieselgenerátorov,“ povedal Kuch. Má hlavnú zodpovednosť za kompletné testovanie vozidiel, napríklad diagnostiku, jazdné a napäťové skúšky, a za modernizáciu elektrickej časti a niektorých komponentov.

Škoda Electric dodala už skôr do Bostonu okrem kĺbových vozidiel aj 28 „krátkych“ 12-metrových trolejbusov. Celkom už predala do USA stovky vozidiel. Išlo napríklad o dodávku 57 vozidiel do Daytonu v rokoch 1995 až 1999 a 273 trolejbusov do San Francisca v rokoch 2001 až 2004. Škoda Electric tento rok zvýši tržby na historicky rekordných 6,5 miliardy korún, čo je takmer dvojnásobok oproti vlaňajšku. Tohtoročná výroba zhruba 300 trolejbusov, trojnásobná oproti vlaňajšku, bude tvoriť 60 percent tržieb.

debata chyba
Viac na túto tému: #trolejbus #Škoda Electric