Ľudia pri boji proti zmene klímy musia znížiť emisie na nulu

Koncentrácie oxidu uhličitého v atmosfére sú teraz najvyššie za posledných 800 000 rokov a boj proti preukázateľným zmenám klímy spôsobenými do značnej miery ľudskou činnosťou bude možno vyžadovať zníženie emisií skleníkových plynov až na nulu.

02.11.2014 12:55
Ekológia, reality Foto:
Skleníkové plyny pochádzajúce zo spaľovania fosílnych palív a odlesňovania sú hlavnými príčinami otepľovania, tvrdia vedci.
debata (28)

Píše sa to v novej správe Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (IPCC), ktorú v nedeľu v Kodani zverejnili zástupcovia Programu OSN pre životné prostredie (UNEP).

Závery správy sú podľa zástupcov UNEP alarmujúce, ale zároveň dávajú svetu nádej, pretože stále existuje reálna možnosť otepľovanie planéty zastaviť. „Máme ešte čas, ale je ho veľmi málo,“ uviedol šéf IPCC Rádžendra Pačaurí.

Zverejnený súhrnný 40-stránkový dokument obsahuje závery predchádzajúcich troch čiastkových správ, ktoré už boli publikované skôr. To, k čomu vedci dospeli, preto nie je žiadnym prekvapením. Dokument znovu a veľmi naliehavo formuluje presvedčenie, že skleníkové plyny pochádzajúce zo spaľovania fosílnych palív a odlesňovania sú hlavnými príčinami otepľovania, ktoré vedci pozorujú od polovice minulého storočia. Ak chce svet toto otepľovanie zmierniť alebo zastaviť, musia emisie skleníkových plynov postupne klesať až na nulu.

Podľa IPCC by do roku 2050 mala väčšina vyrábanej elektriny pochádzať z nízkoemisných zdrojov a do konca storočia by sa mali „takmer úplne“ prestať používať fosílne palivá.

Predstavitelia panelu pripúšťajú, že vládam nemôžu nič nariaďovať. Je vraj ale nad slnko jasné, že koniec fosílnych palív je potrebný, ak nemá globálne otepľovanie prekročiť dva stupne Celzia. To je pritom hodnota, ktorú štáty stanovili ako hraničnú, aby svet nepocítil najhoršie dopady zmien klímy.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #klima #emisie #globálne otepľovanie