Nemecké mýto sa zrejme bude vzťahovať len na diaľnice

Nemecké mýto pre zahraničné osobné autá by sa malo vzťahovať len na diaľnice. S odvolaním sa na zdroje z vlády to vo štvrtok uviedla televízia n-tv.

30.10.2014 10:24
debata

Minister dopravy Alexander Dobrindt by mal predstaviť návrh príslušného zákona vo štvrtok alebo v piatok. Je to ďalší v rade návrhov na spoplatnenie jázd po Nemecku, s ktorými vláda za posledný rok prišla. Ešte v júli ministerstvo dopravy hovorilo o zavedení mýta na všetkých cestách v krajine.

Minister rovnako ako u predchádzajúcich plánov na zavedenie mýta očakáva, že sa za používanie diaľnic bude platiť od roku 2016. Podľa jeho predpokladov by mala nová forma poplatkov vyniesť Nemecku ročne vyše 300 miliónov eur. V pláne na spoplatnenie všetkých ciest počítal Dobrindt s výnosmi pre štát okolo 600 miliónov eur ročne.

Zavedenie mýta pre zahraničných vodičov patrilo medzi hlavné volebné sľuby bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU), ktorá ho vlani presadila aj do vládneho programového vyhlásenia. Dobrindt tento rok v júli predstavil prvý podrobný návrh zákona, podľa ktorého mali cudzinci platiť na všetkých cestách. Proti takejto forme mýta sa ale zdvihol protest predovšetkým v pohraničných regiónoch, kde sa starostovia obávali strát kvôli odlivu zahraničných zákazníkov.

Na začiatku septembra Dobrindt ustúpil tlaku koaličnej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) a navrhol spoplatnenie diaľnic a ciest prvej triedy. Podľa najnovšieho návrhu by sa malo mýto platiť už len na diaľniciach. Nemeckým vodičom sa má cena diaľničnej známky rovnako ako podľa pôvodného návrhu kompenzovať zľavou na dani z vlastníctva motorového vozidla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #diaľnice #Mýto