Vráti sa do Európy plynová kríza? Dohoda o plyne zatiaľ nie je

V Kyjeve sa nekúri už len v 1 500 bytoch. Takto komentovala dianie v metropole Ukrajiny počas stredy ukrajinská agentúra UNIAN. Teploty v noci dosahujú bod mrazu a tak Ukrajinci začali čerpať plyn zo zásobníkov.

29.10.2014 20:20 , aktualizované: 30.10.2014 06:10
plyn Foto: ,
Bez dodávok plynu pre Ukrajinu z Ruska môže mať v najbližšom čase problém aj západná Európa.
debata (58)

Na zimu sa však nestihli dostatočne pripraviť, keďže od leta nemajú pre dlhy plyn z Ruska. Ukrajinské zásoby stačia sotva na tri mesiace. Čerpanie plynu zo zásobníkov bez dodávok plynu z Ruska by navyše znamenalo, že do Európy plyn cez Ukrajinu nepotečie a zopakuje sa plynová kríza z roku 2009.

Rokovania o plyne sa natiahli, výsledok nie je

Nádej dáva ešte rokovanie v Bruseli, ktoré sa začalo v stredu, výsledky však zatiaľ nie sú. Rozhovory sa natiahli do noci, nie sú ukončené. Bruselské rokovanie bude pokračovať vo štvrtok večer.

„Diskusia o dokumentoch, ktoré je potrebné pripraviť, bola dlhá a ešte to nie je hotové. Môžem ale povedať, že sme sa zhodli na kľúčových údajoch, ktoré majú byť základom pre tieto dokumenty. Dosiahla sa dohoda o cene, ako sme už povedali skôr, zhodli sme sa aj na splátkovom kalendári, na platbe vopred a na požiadavke našich partnerov o určitý objem plynu počas novembra a decembra. Teraz pokračuje technická práca na týchto dokumentoch,“ povedal ruský minister energetiky Alexander Novak podľa agentúry ČTK.

Ruská agentúra RIA Novosti uviedla, že Ukrajina podľa Novaka neposkytla garancie platby za plyn zálohovým spôsobom, ale sľúbila, že sa pokúsi zohnať financie na zaplatenie 4 miliárd kubických metrov plynu. Na rokovaniach sa okrem Európskej komisie zúčastňujú aj medzinárodné finančné inštitúcie.

Samotný sprostredkovateľ dohody medzi ukrajinským ministrom energetiky Jurijom Prodanom a ruským Alexandrom Novakom, eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger, videl pred stretnutím šancu na dohodu päťdesiat na päťdesiat. Najväčší problém videl v úhrade za ruský plyn, podľa neho má Ukrajina veľký problém s platením, je „prakticky platobne neschopná“.

Oettinger takisto podotkol, že Kyjev financie, ktoré má, dáva najmä na platy, opravy ciest a nákup zbraní, informovala RIA Novosti, podľa ktorej zdôraznil potrebu presvedčiť ukrajinské orgány, aby časť finančnej pomoci vyhradili na platenie účtov za plyn.

Hľadajú sa peniaze

Ceny za nové dodávky plynu predchádzajúce stretnutia vyriešili, nejasným zostávalo, ako chcú Ukrajinci zaplatiť neuhradený dlh 4,5 miliardy dolárov za plyn z Ruska. Kyjev sa spoliehal na pôžičku z Medzinárodného menového fondu. Pozitívneho ohlasu sa však zatiaľ nedočkal. Podľa vyjadrení ministra financií Ukrajiny Oleksandra Shlapaka pre agentúru Reuters príde misia Medzinárodného menového fondu na Ukrajinu až potom, keď bude ustanovená nová vláda. Zároveň však dodal, že tranža bude pravdepodobne odložená na nasledujúci rok.

Ukrajinci sa so žiadosťou o pôžičku dve miliardy eur obrátili aj na Európsku úniu. Tá doteraz s podporou na ukrajinské dlhy otáľala. Najmocnejšia žena starého kontinentu nemecká kancelárka Angela Merkelová podmieňuje poskytnutie preklenovacieho úveru reformami.

„Každý musí prispieť svojím dielom,“ povedala nedávno po návšteve Bratislavy. Jednou z reforiem by malo byť aj zavedenie trhových cien v oblasti energetiky.

„To však nebude jednoduché. Zavedenie trhových cien na Ukrajine za plyn by mohlo viesť aj k trvalým nepokojom,“ myslí si analytik EnergiepreVas. sk Jozef Badida.

„To, čo Ukrajinci platia za plyn, nie sú trhové ceny. Štát im ceny dotuje. Ak sa štát zbaví časti tohto bremena, dajú sa očakávať ťažkosti,“ dodáva analytik.

Peniaze na rozdávanie, zdá sa, samotná Európska únia nemá. „Veľkým problémom je to, že sme na konci rozpočtového obdobia. Ukrajina má limitované prostriedky. Európska komisia končí rozpočtový rok s mankom, čo riešime s ministrami financií,“ povedal nastupujúci podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Problémy môže mať aj Európa

Bez dodávok plynu pre Ukrajinu z Ruska môže mať v najbližšom čase problém aj západná Európa. Dvadsaťsedem miliónov kubíkov plynu denne, ktoré putujú na Ukrajinu cez Slovensko, stačilo spolu s ťažbou plynu na Ukrajine na pokrytie spotreby tamojších podnikov. Ukrajina so zásobníkmi, v ktorých je niečo cez 16 miliárd m3 plynu, môže vydržať maximálne tri mesiace. Tamojšia spotreba plynu v októbri až marci totiž dosahuje aj 5 – 6 miliárd m3 plynu za mesiac.

„Bez obnovenia ruských dodávok by mohla byť ich situácia na prelome mesiacov február až marec skutočne kritická. Veľa bude závisieť od počasia a teplôt počas nadchádzajúcej zimy. Súčasný stav zásob plynu na Ukrajine má však významný potenciál negatívne ovplyvniť aj tok ruského plynu cez jej územie do Európy,“ poznamenal Jozef Badida.

Problém s plynom sa začal v júni, keď Moskva pozastavila tok na Ukrajinu pre nezaplatenie účtov od novembra minulého roka. Ten sa podľa ruskej strany vyšplhal na 4,5 miliardy dolárov. Kyjev, naopak, tvrdí, že dlhuje len 3,1 miliardy dolárov s odvolaním sa na Charkovskú dohodu či prvotné nepodpísanie asociačnej dohody vtedajším prezidentom Viktorom Janukovyčom, pre ktoré dostala Ukrajina od Ruska dvakrát stopercentnú zľavu na plyn. Tento spor je momentálne na súde v Štokholme. Výsledok sa očakáva v polovici budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn #Ukrajina