Rosnefť má vyšší zisk vďaka obdobiu pred sankciami

Čistý zisk najväčšieho ruského producenta ropy Rosnefť za deväť mesiacov vzrástol o 4,4 percenta na 261 miliárd rubľov.

29.10.2014 16:09
debata (8)

Hospodárenie podľa vyhlásenia spoločnosti podporilo zvýšenie ťažby. V samotnom treťom štvrťroku však zisk firmy prudko klesol pre slabší rubeľ a pokles cien ropy.

Rosnefť kontroluje štát a teraz čelí sankciám, ktoré na Rusko pre jeho postup voči Ukrajine uvalili západné krajiny. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali, že v samotnom treťom štvrťroku firma vykáže stratu 3,6 miliardy rubľov. Firme sa ale podarilo udržať zisk, ktorý však prudko klesol na jednu miliardu rubľov zo 172 miliárd rubľov v predchádzajúcom štvrťroku. Prudké oslabenie rubľa voči doláru znížil zisk vo štvrťroku o 95 miliárd rubľov.

Bez zahrnutia vplyvu zmien výmenných kurzov zisk spoločnosti Rosnefť za január až september stúpol o 34 percent na 411 miliárd rubľov. Príjmy sa za deväť mesiacov roka zvýšili o 25,4 percenta na 4,2 bilióna rubľov. Zisk pred zdanením, úrokmi a odpismi hmotného a nehmotného majetku vzrástol o 28,9 percenta na 869 miliárd rubľov zvlášť vďaka zníženiu nákladov a lepšej efektivite ťažby. Ťažba sa zvýšila o päť percent.

Spoločnosť Rosnefť je vysoko zadlžená kvôli minuloročnému prevzatiu britsko-ruskej ropnej firmy TNK-BP. Dlh firmy na konci septembra predstavovali 1,77 bilióna rubľov. Britská spoločnosť BP má vďaka predaju svojho podielu v TNK-BP v Rosnefti podiel 19,75 percenta.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Rosnefť